Az országos m. kir. chemiai intézet és
központi vegykisérleti állomás
25 éves működése.

(Részlet Kosutány Tamás beszámolójából.)

Az országós m. kir. chemiai intézetet és központi vegykisérleti állomást 1881-ben állitotta fel a m. kir. födmivelés-, ipar- és keresk.-ügyi ministerium, a mikor még "m. kir. állami vegykisérleti állomás" czimet viselt. Mai elnevezését és szervezetét 1892-ben nyerte. Ezen állomásnak feladata volt:

1. A m. kir. földmivelésügyi ministerium részére s chemiába vágó mindennemü munkát teljesiteni és mint véleményező közeg közreműködni.

2. Magánosok részére borvizsgálatokat teljesiteni.

3. Kereskedelmi-, pénzügyi- és vámpolitikát érintő chemiai szakkérdésekben a kormánynak szakközegekép szerepelni.

4. A kereskedelmi forgalomban előjövő ipari és gazdasági czikeket, a m. kir. földmivelésügyi mínisterium által megállapitott dijért, ugy magánosok, mint a hatóságok részére megvizsgálni.

5. A mezőgazdaság, a mezőgazdasági chemiai ipar tekintetében tudományos kisérleteket folytatni.

Az orsz. m. kir. chemiai intézet működését tehát 25 év előtt kezdette meg. 25 év a jelenleg rohanva haladó korban nagy idő, igy tehát bizonyára nem lesz érdektelen, ha ez alkalomból annak tevékenységéről röviden beszámolunk s ismertetjük annak alapitását, fejlődését s mindazon mozzanatokat, melyek ezen hosszu idő leforgása közben felmerültek.

Jelen ismertetéssel czélom nemcsak az, hogy Nagyméltóságod mélyebb betekintést szerezhessen a fenhatósága alá tartozó ezen intézetnek 25 év leforgása alatt kifejtett sáfárkodásáról, hanem egyuttal az is, hogy a tudományos világ, hazánk értelmi és gazdaközönsége a történtekről tudomást nyerhessen.

25 év előtti időkre esik nemcsak nálunk, de a külföldön is az a korszak, melyben a tudományos emberek a tudomány haladását a gyakorlatba mindinkább átvinni s ilyképen hasznositani igyekeztek és pedig nem pusztán önérdekből, hanem a közjót tekintve.

Igy a párisi községi laboratorium a városi tanács által 1878-ban Wurtz és Girard ösztönzése folytán avégböl alapittatott, hogy a kereskedők czikkeiket ott megvizsgáltathassák; a wieni mezőgazdasági kisérleti állomás 1869-ben kezdte meg működését és pedig a cs. kir. földmivelésügyi ministerium Mózer Ignácz drt, a magyaróvári gazdasági akadémia tanárát bizta meg annak vezetésével. 1873-ban kezdte meg, mint első vegykisérleti állomás, a magyaróvári gazdasági akadémiával kapcsolatos vegykisérleti állomás működését.