Abandon

(franc.), a biztosítottnak joga, melynél fogva az utazás megkezdése után előfordult bizonyos, a törvényben taxative felsorolt tengeri baleseteknél a biztosított hajót v. hajórakományt a biztosítónak átengedheti s tőle a biztosítási összeget követelheti. Az esetek a következők: rablás, hajótörés, töréssel párosult partravettetés, hajózhatatlanság tengeri balesetek folytán, külföldi hatalom vagy (az utazás megkezdése után) a hazai kormány által történt lefoglalás, a biztosított javakban esett kár, amennyiben a javak értékének legalább 3/4 részére rug. Egyéb balesetek hajókárt (avarie) képeznek s azokra a biztosítási szerződés szabályai irányadók. Az A. nem lehet sem részleges, sem föltételes s csak azokra a javakra terjed ki, amelyek a biztosításnak s rizikónak tárgyát képezik. A jognak gyakorlása bizonyos határidőhöz van kötve, amely a balesetnek színhelye szerint 6 hónapot, egy évet, két évet tesz s mindig a balesetről nyert értesítés napjától számítandó. Ha a hajó elindulásától v. az utolsó értesítés vételétől egy év, hosszu járatnál két év eltelt; a biztosított, ha kijelenti, hogy semmiféle értesítést hajójáról nem kapott, az A.-ra jogosítva van anélkül, hogy a baleset tényleges bekövetkeztét bizonyítani tartoznék. A fentebbi határidők ebben az esetben az egy, illetve két év lejártától számítandók. Egyéb részletekre l. a francia Code de commerce nálunk érvényes 369-396. §-ait.

Abano

l. Péter (Abanói).

Abano-Bagni

(ejtsd: -bányi), Olaszország Padua kerületének egyik mezővárosa 8 km. DK-re Paduától, erdős, termékeny síkon, a vulkáni Euganei-domb tövében, vasut mellett, (1890) 3822 lak. Híres 42-85° C. meleg kénforrásairól, melyeknek főalkotorésze klórnátrium, kén- és szénsavas mész; bőrbajok és köszvény ellen, gőzét belélegzésre, iszapját iszap-fürdőnek használják. Jó fürdőhelyiségekkel. A rómaiak Aquae Aponi és Aquae Patavinae név alatt ismerték és használták. Állítólag Livius történetíró is itt született.

Abantu

l. Bantu-négerek.

Abaposztó

l. Aba.

Abara

kis község Zemplénmegyének nagy-mihályi j.-ban, a Laborc mellett, (1891) 907 tiszta magyar lakossal, faiparral, lótenyésztéssel. Neve már 1278. évből ismeretes. Hajdan vára is volt. Az 1471. orsz. gyülés XXIX. t.-c. több várnak 25 nap alatt való lerombolását rendelte el, ezek közt volt Abara is.

Abara

nevet oly rudakon vagy cölöpökön álló szalmafödél visel, mely arra való, hogy a gabonaasztagot, szénakazlat, vagy baglyát az eső ellen megvédje.

Abarim

hegység Palesztinában, a Holttengertől ÉK-re. A hegy Pisga nevü É-i részének egy csucsa a Nebo hegye, honnan Mózes, a biblia szerint, halála előtt a Szentföldet még egyszer áttekintette.

Abárló

leforrázásra szolgáló edény.

Abarticulatio

(lat.), l. Diartrózis.


Kezdőlap

˙