Ábrázoló geométria

a legtágabb értelemben geométriai alakzatoknak bármilyen leképezése (l. o.); szűkebb értelemben ama leképezések összesége, melyek különösen projekció-módszereknek neveztetnek. A látóprocesszus matematikai absztraktuma képezi ezeknek alapját. V. ö. elemi projekció-módszerek; továbbá centrális projekció, parallelprojekció.

Abrégé

(franc.) a. m. kivonat, rövid foglalat, vázlat.

Abrenuntiatio

(lat. «lemondás»). A teologiában A. satanae alatt a megkeresztelendő lemondását értik az ördögről. A régi egyházi hír szerint, mely a keleti egyházba is átment, úgy képzelték, hogy a világ a rossz szellemek, a démonok hatalma alatt áll, mely alól a keresztség szabadít meg; az A. átment a lutheri egyházba is, miután Luther a kat. keresztelési formulát megtartotta. L. Exorcismus.

Abreu de Sousa

tábornok, portugál miniszterelnök, ki 1890 okt. 13. vette át az ország vezetését Pimentel Serpá-tól, azonban a porfugál-angol szerződésből folyó nehézségek miatt, a növekvő köztársasági áramlattal szemben s a közelgő pénzügyi állambukás szélén, 1891 máj. 15. megint leköszönt. De mivel sem gr. Januario, sem Pimentel Serpa új minisztériumot alakítani nem volt képes, Abreu a király nógatására új minisztériumot alkotott. L. Portugália.

Abrial

André József gróf, a jogtudományban képzett francia államférfiú, szül. Annonayban 1750 márc. 19., megh. Párisban 1828 nov. 14. 1779-ben a direktórium a partenópei köztársaság szervezése végett Nápolyba küldötte; brumaire 18-ika után igazságügyminiszter lett, nagy része volt a Côde Napoleon szerkesztésében; 1808-ban az olasz királyságban szervezte az igazságügyet.

Abrogáció

(lat. «eltörlés») vm. törvénynek a törvényhozás által való eltörlése. Ez lehet kifejezett v. hallgatag, mert jogi elv az, hogy «leges posteriores contrarios abrogant» a későbbi tőrvény folytán az azzal ellenkező korábbi törvény hatályát veszti. A törvényeknek szokásos záradékát, mely az uj törvénnyel ellenkező törvény hatályát megszünteti, abrogatorius záradéknak mondják. Az A.-tól különbözik a derogáció, azaz valamely törvénynek csak részben való eltőrlése. Mások azonban a törvénynek egészben történt eltörlését is a derogáció (megváltoztatás) fogalma alá vonják, ha a megszüntetett törvény helyébe más törvény lép, az A. fogalmát pedig csak a tiszta megszüntetés esetére szorítják. A fentebbi jogi elv ezeknél így hangzik: lex posterior derogat priori. Vm. törvénynek kiegészítése szubrogáció, hatályának egy ésszerü esetre való felfüggesztése a. m. dispenzáció (felmentés).

Abroma

Jacq. (Növ)., l. Kákaómályva.

Abroncs

vagy abrincs. Az abroncs a hordó dongáinak összefoglalására szolgáló karika alaku kötelék, mely vagy vasból vagy fiatal nyir-, mogyorófa- sat. hajtásból készül. Az A.-t az A.-hajtóval vagy A.-huzóval szorítják a hordóra, hogy a folyadék abból ki ne szivárogjon. Ha a teli hordóról lepattan az A., akkor vasból készült vendég A.-t alkalmaznak, melynek két végét csavar segélyével szorítják a hordó körül.

Abroncsfa

a hordók és kádak abroncsolására szolgáló nyir-, tölgy-, lucfenyő, és más fák fiatal hajtásai, melyeket ketté hasítva és simítva használnak. Már csak francia szállító hordóknál, zsiradék, poros és más száraz áruk hordóin szerepelnek általánosan.

A. Brongn.

növénynevek után Brongniard Adolf nevének rövidítése. L. o.


Kezdőlap

˙