Absolon

Lilienberg Dániel, szül. Késmárkon a XVII. század közepe táján, Tököly Imrének titkára, később kancellárja volt. 1674-ben Tököly követül küldötte Varsóba a lengyel országgyülésre, mely Sobieski Jánost lengyel királlyá választotta. Törekvése, hogy az uj királyt a magyar felkelőknek megnyerje, nem sikerült. 1677. Apafi titkos megbizásokkal Párisba küldte. 1688-ban, Radics Endre várkapitánnyal egyetértve, elárulta Munkács várát s rákényszerítette a hőslelkü Zrinyi Ilonát a vár feladására. A., az árulás jutalmául, Caraffa mellett hadi titkárságot kapott s mint az eperjesi hóhér jobb keze ment Erdélybe, hol fondorkodásával és Teleki megvesztegetésével elérte azt, hogy Erdély magát a császár pártfogása alá helyezte s Leopoldot és utódait törvényes és örökös uraiul elismerte. A császár A.-t később követségi titkárrá nevezte ki Svédországba.

Absolvi animam meam

(lat.) a. m. megtettem kötelességemet.

Absorbentia

(lat. v. deodorisantia), ama dezinficiáló szerek, melyek a szerves részek rothadásakor stb. keletkező rossz szagot elnyelik, s, ezáltal szagtalanítanak, p. a száraz szénpor. A.-nak nevezi a gyógyszertan azokat a gyógyszereket is, melyek a tápláló-csatornában, s különösen annak kezdeti szakaszában gyakran képződő szabad savakat (erjedési zsírsavak, fölös gyomorsav) közömbösíteni képesek; ezért is ezek antacidáknak v. neutralisantiáknak is neveztetnek; ilyen a kétszer szénsavas nátrium, szénsavas. magnézium, kréta stb.

Abstergentia

(lat.), l. Hashajtószerek.

Abstract

(lat.) a. m. elvont.

Absyrtos

( Apsyrtos, Axyrtos), Aiétés, Kolchis királyának fia, kit az Iásónnal szökő Médeia megöl és felaprít, hogy Aiétést üldözésében feltartóztassa. Más verzió szerint a róla elnevezett szigetek (apsyrtides nésoi) egyikén Iásón maga ütötte őt agyon.

Abszentizmus

alatt értendő a nagybirtokosok távolléte birtokuktól és országuktól, mi számos visszássággal jár és főleg azért adott és ád alkalmat sok panaszra, mivel ennek következtében jelentékeny jövedelmek a külföldön fogyasztatnak el. De a mezőgazdasági termelés szempontjából és társadalmi tekintetben is káros állapotot jelent az A. Az A. különböző országokban és korszakokban mutatkozott. Igen veszedelmes alakot nyert különösen Irhonban és egyik okát képezi az Irország és Anglia közt levő nagy ellentétnek. Nálunk is még nem csekély ama nagybirtokosok és különösen főnemesek száma, kik az A.-nak hódolnak, bár már sokkal jelentéktelenebb, mint régebben volt. Széchenyi nagy hévvel és eredménnyel küzdött az A. ellen.

Abszint

zöldes szinü igen erős pálinka, mely gyakori élvezet mellett a szervezetet egészen tönkreteszi. Ürömmel (artemisia) és ánizzsal készül s leginkább Franciaországban van elterjedve, hol az ugynevezett «A. ideje alatt» (l'heure de l'absinthe) körülbelől délután 4 és 6 óra táján, óriási mennyiségben fogyasztották még néhány évvel ezelőtt is. Az A. tulságos élvezete az abszintizmus nevü kórt idézi elő, mely lényegében azonos a pálinkamérgezéssel. Óvatosabb ivók az abszintet vizzel keverik, amikor is az összeöntés pillanatában zöld alapszinü, pezsgő zavart folyadék támad, amely már sokkal kevésbbé káros a tiszta abszintnél.

Abszintól

(Absinthol), az ürömben (Artemisia absinthium) előforduló kámforféleség más kámfortól eltérően, közönséges hőmérséken folyós, 195°-on forr. Magyarul ürömkámfornak nevezhető.

Abszolució

(lat.), feloldás egyházi és isteni büntetések alól a megtörtént gyónás után (l. Feloldás); a jogügyben a. m. vád alól való felmentés (l. Pertörlés) Abszolutórium, felmentő itélet; gazd. értelemben: Gazdasági számvitel; abszolvál, felment, befejez; továbbá valamely tanintézettől a kellő évek eltöltése után megválik.


Kezdőlap

˙