Abutilon

Adans. (növ.), l. Selyemmályva.

Abweser

Nina, német szinésznő, szül. Bécsben 1804. Már mint gyermek, a badeni és pozsonyi szinházakban feltünést keltő hivatottságot árult el. Művészete delelőjére érve, a stuttgarti udvari szinháznak volt ünnepelt tagja.

Abyssinia

l. Abisszinia.

Ac

Acc kezdetü cimszavakat, melyek itt nincsenek felvéve, l. Ak és Akk kezdetü cimszók közt.

A. c.

anni currentis (lat.), a folyó év rövidítése.

A. C.

(Arx Claudiopolis), Kolozsvár, mint pénzverőhely sziglája, az erdélyi fejedelmek XVII. századi ezüstpénzein.

Acacia

Willd., l. Ákácfa, igazi.

Academia ecclesiastica

hivatalos cime szerint «Pontificia academia dei nobili ecclesiastici», a magasabb prelaturára előkészítő felsőbb tanintézet, melyet XIV. Benedek v. pedig XI. Kelemen pápa alapított, s VI. és IX. Pius tovább fejlesztettek. Az intézetbe bel- és külföldiek pápai engedéllyel s a teologiai tanulmányok befejezésének igazolása után vétetnek föl. Előadási tárgyak: szentirási kontroverziák, idegen nyelvek, politikai nemzetgazdaságtan s egyházi diplomácia. A tanfolyam 3 évig tart.

Académie nationale de musique

a párisi nagy opera mai elnevezése. Az intézetet Perrin, Cambert zeneszerző, Sourdéac marquis és Champeron XIV. Lajos jóváhagyásával alapították 1669. «Académie de l'Opéra» címen, melyet 1672. «Académie royale de musique»-re változtattak, midőn az intézet Lully (l. ott) kezébe került. Királyi intezkedés történt, hogy az intézetben előkelő férfiak és nők is, társadalmi állásuk kockáztatása nélkül, fölléphessenek. A művészeket az akkori viszonyokhoz képest jól fizették, sőt nyugdíjat is kaptak, 15 évi szolgálat után fizetésük felét. Uj opera szerzője az első 10 előadásért 100-100 frk., a következő 20 előadásért 50-50 frk tiszteletdíjban részesült, mikor a darab az Académie birtokába ment át. A szövegkönyv költője hasonló jogokban részesült. Ünnepnapokon opera helyett egyházi szerzeményeket adtak elő.

Acadia

(franc. Acadie v. Cadie), előbbeni neve É.-Amerika keleti partján az É. sz. 42° és 46° s a Greenwichtől számttott Ny. hosszuság 60° és 67° közt fekvő félszigetnek, melyet a száraztól a Lőrinc-öböl választ el. A. az u. n. Nouvelle France egy részét képezte É.-Amerikában. 1713-ban az utrechti békekötésben végérvényesen az angolok kezébe jutott. Az angolok azonban csak Kanada (1763) és Cape-Breton sziget megszállásával jutottak az ország zavartalan birtokába, minthogy az anyaországhoz hű francia lakosok (az acadiak) a pártjukhoz álló indus benlakókkal egyesülve minden alkalmat megragadtak, hogy az angol uralmat lerázzák s ebben Franciaország ismételten támogatta őket. A benszülöttek utolsó ellenállását 1755. a gyarmat-kormány az által törte meg, hogy 18000 acadiait erőszakkal eltávolított lakhelyéről és a többi angol-amerikai birtokon szórta szét. Ujabb időben a kanadai parlamentben javaslatba hozták a három tartomány: Uj-Braunschweig, Uj-Skócia és Edward-herczeg sziget egyesítését, befolyásuk erősítése céljából, hogy igy a régi A. ismét közös tartományt képezzen. Az Alleghany hegység északi részét is A.-ról nevezték el acadiai hegyrendszernek.


Kezdőlap

˙