Acanthoxanthium

DC. (növ.), a Xanthium Diosc. növénygénusz alneme. Az ide tartozó fajok szárán érzékenyen szúró tövisek vannak, mint p. a szerbtövisén (X. spinosum L.), l. Cigánymogyoró.

Acanthus

mint növény-tag tulajdonképen tövis (l. o.) vagy pedig tövisbokor vagy töviskóró, de összetételben és használatban nem igen különböztetik meg a tüskétől (csipke), vagyis p. Gleditschia triacanthos a. m. háromtövisü lepényfa, ellenben Rosa anacantha a. m. tüskétlen rózsa. A. mint növénygénusz l. Akantusz.

A capella

alla capella v. capella (ol.), zenei kifejezés, mely azt jelenti, hogy valamely zenedarab csupán énekhangokra van irva, a hangszerkiséret teljes kizárásával.

A capita

l. A linea.

A capriccio

(ol., ejtsd: kapriccso), zenei kifejezés, mely azt jelenti, hogy valamely zenedarab előadása időmérték és kifejezés tekintetében az előadó művész tetszésére van bizva; jelenti még a zenedarabok szeszélyes, tréfás modorban való előadását is, s ebben különbözik az «ad libitum» (l. o.) kifejezéstől.

Acapulco

kikötő város a mexikói Guerrero államban. A Csendes-tenger partján fekszik, a világ legpompásabb kikötőinek egyike, melyben 500 hajó biztonságban horgonyozhat egymás mellett. A közelben fekszik San-Diego erőde. Az égalj forró és egészségtelen; kisebb földrengések nem ritkák, két jelentékenyebb földrengés (1779 és 1837) a várost csaknem teljesen összerombolta. 4000 (többnyire indus) lakossal. A kivitel (230-270000 dollár évente) nyers és kikészített bör, ezüstérc stb.

Acarina

l. Atkák.

Acarisis

l. Fahimlő.

Acarocecidium

(növ.), l. Atkagubacs.

Acarthopteri

(állat), a csontos halak osztályának egyik rendje. L. Tüskeparásak.


Kezdőlap

˙