Acarus folliculorum

l. Bőratka.

Acatholikus

l. Akatolikus.

Acatolás

Így hivják a gazdák azt az eljárást, midőn munkások, leginkább asszonyok és gyermekek, ösztöke-alaku u. n. acatoló-kés segélyével az acat nevü bogácsféle tüskés, mélyen gyökerező gyomot a gabonavetésekből kiszúrják. Az acatolás elmulasztása által e veszélyes gaz, melynek bóbitás magját a szél messze viszi, nagyon elterjed, miért is irtása néhol hatóságilag van elrendelve. Növénytani értelemben l. Aszott.

Acaulescentia

(növ.) és Acaulosia, l. Szártörpeség.

Acaulis

l. Törpeszáru (száratlan, subacaulis).

Accademia degli Arcadi

l. Arkadiai akadémia.

Acca Larentia

a római monda szerint Faustulus felesége, ki Romulust és Remust 12 fiával, a fratres Arvales-ekkel együtt nevelte fel. A név valószinüleg annyit jelent, hogy a lárok anyja. V. ö. Mommsen Tivadar, Die ächte u. die falsche A. L. 1871.

Accapareur

(franc., ejtsd: akkaparőr), készletek vásárlója, hogy azok árát önkényesen szabhassa meg; accaparement, uzsoraszerü összevásárlás.

Accarezzevole

(ejtsd: akkareccevole), ol. zenei kifejezés, mely hízelgőt, kellemest jelent. Ezt a kifejezést ritkán használják már helyette lusingando (l. o.) van divatban.

Accelerando

(ejtsd: accse- «gyorsítva» ), zenei műszó, mely azt jelenti, hogy az avval ellátott helyen az időmértéket gyorsítani kell.


Kezdőlap

˙