Acceleratio

(eszt.), l. Gyorsítás, fizikai értelemben l. Gyorsulás.

Accensi

(lat.) a régibb római hadseregben azok a katonák voltak, kik minden fegyverzet nélkül a fegyveresek oldalán állottak, hogy a háboruban az elesettek hélyébe lépjenek s azok fegyvereivel folytassák a harcot. A.-nek neveztettek azok az altisztek is, kik a magas rangu római hivatalnokok rendelkezésére állottak. Későbbi időkben mindegyik hivatalnok rendszerint a maga szabadosaiból szemelte ki őket.

Accentor

Bechst. (állat), az árcsőrü éneklö madarak egyik neme L. Csattogány.

Accentus

l. Hangsuly.

Accepi

(lat.), felvettem; accepisse, a nyugtázat; accepta, az elfogadott, a bevétel; acceptabilis, elfogadható. Acceptatio, elfogadás (l. o.), a váltóra tett irásbeli, nyilatkozat; acceptans, ki a reá kiállított váltót elismeri és elfogadja.

Acceptilatio

(lat., elfogadás,), a római jogban a kötelmek megszüntetésének egyik neme. Csak stipuláció (ünnepélyes szavak) által megállapított, szóbeli kötelem szüntethető meg A. által. De minden tartozást lehet ujítás (novatio) által szóbeli kötelemmé tenni s azután A. által megszüntetni. Az A. továbbá a rómaiak házi könyveiben (codices accepti et expensi, mely a mai pénztárkönyvnek felel meg) szerepel s a bevétel rovatban történendő bejegyzésekre vonatkozik. Az egyszerü kölcsön beiktatásánál p. a hitelező könyvében a kölcsön mint expenziláció, az adós könyvében mint A. szerepel. - A dogmatikában az A. vagy acceptio gratuita Duns Scotus szerint az isteni kegyességnek az a ténye, melyszerint isten a Krisztus által az emberiség bűneiért adott elégtételt nem tekinti ugyan elégségesnek, de mindazonáltal elfogadja.

Accessit

(lat.), tudományos pályafeladatoknál a második dij.

Accessorium

(lat.) a. m. járulék, melléklet. Accessorius a m. a hozzájáruló; növénytani értelemben l. Mellékszerv. Accessorius erdőflóra, l. Aljnövényzet.

Accessus

(lat.) a. m. közeledés, l. Akcesszió.

Acciacatura

(ejtsd: accsakatura), elavult ékesítés (l. o.) az orgona- és zongorajátéknál, mely abban állott, hogy valamely akkordhanggal egyidejüleg annak alsó másodát is hangoztatták, de úgy, hogy az utóbbi mellékhang billentyűjét azonnal eleresztették.


Kezdőlap

˙