Acciajoli

(Acciajuoli, ejtsd: accsaiuóli), hires firenzei család. 1. Miklós, szül. 1310., meghalt 1365. mint Apulia alkirálya; kitünt mint Róbert nápolyi királynak hadvezére. 2. A. Rainer, az előbbinek unokaöccse, ki a XV. száz. kezdetén Athénnek, Korintnak s Beócia egy részének ura volt, azonban örököseit II. Mohammed szultán 1456-ban elüzte. 3. A. Donatus, szül. 1428., megh. 1478., szülővárosa Firenze körül nagy érdemeket szerzett; egyszersmind történetiró volt. 4. A. Filippo, szül. 1637., megh. Rómában 1700., maltai lovag, beutazta az összes világrészeket, zeneműveket költött és szerzett, a mai szinházi gépezetnek a feltalálója.

Accidens

(lat. esetleges), Aristotelesnél a dolog oly tulajdonsága, módosulása, járuléka, mely nem mivoltához tartozik, p. a mozgás nem tartozik a test mivoltához, a test megmarad annak ami, ha nem mozog is. Ily értelemben megkülönböztetünk akcidenciális és esszenciális tulajdonságokat. De más értelme is van a szónak. Ha a dolgot mint egészet megkülönböztetjük egyes tulajdonságaitól, akkor a dologgal, mint szubstanciával, állománnyal szembe állítjuk tulajdonságait, akcidenseit. L. Szubstancia. - A. mint sportműszó, versenyeknél történő, váratlan, kiszámíthatatlan baleseteket jelent; lóversenyeknél az elbukás, karambol; evezős versenyeknél a csónak fölfordulása stb.

Accidentalia

(lat.), mellékes, helyesebben esetleges, azaz oly részei vm. jogügyletnek, amelyek annak lényegére és érvényére befolyással nincsenek. Ellentétöket képezik egyrészt a substantialia (essentialia), a lényeges részek, melyek nélkül az illető jogügylet meg nem állhat, másrészt a naturalia, a természetes tulajdonságok és részek, melyek a jogügyletnek természetes folyományait képezvén, rendszerint fenforognak, a szerződö felek egyező akaratával azonban megváltoztathatók. A szerződés érvényének meghatározásánál, úgy a szerződés értelmezésénél e fogalmak nagy jelentőséggel birnak. Az essentialia-kat jelesül annak kell bizonyítani, ki azokat állítja, s ha ez megtörtént, a naturalia-k vélelmeztetnek; az A.-kar a jogügyletnek esetleges tartalmát mindíg be kell bizonyítani.

Accidentia

(lat., a zenében), l. Módositó jelek. L. még Akcidencia.

Accidit in puncto, quod non speratur in anno

(lat.), példabeszéd, a. m. gyakran egyszerre jön, amit sokáig hiába reméltünk.

Accise

l. Fogyasztási adó.

Accius

(igy is: Attius) Lucius, latin szomorujátékiró, szül. Pisaurumban Kr. e. 170-ben s megh. 94 körül. A római drámát honfitársai között ő emelte a legmagasabb fokra. Közel 50 tragédiájából csak töredékek maradtak fenn, melyek összegyüjtve találhatók Ribbeck: «Tragicorum Romanorum fragmenta» címü munkájában (2. kiad. Lipsiae1871). A. főkép a görög mondavilágból merített, de voltak hazai tárgyu darabjai is, melyek között a leghíresebb volt a «Brutus» címü. Voltak még irodalomtörténeti (Pragmatica,) és szinészeti (Didascalia) munkái is.

Acclimatisatio

(lat., növ.), Klímásítás.. L. még Akklimátizácio.

Acclinatio

(lat.), hajlás, hajlandóság.

Accolade

(franc., «átölelés»), a szertartás lovagoknak valamely rendbe való fölvételénél, amikor a nagymester a jelöltet átölelte. Nyelvészeti és nyomdász értelemben l. Kötőjel.


Kezdőlap

˙