Achirusz

(gör., lat.) a. m. kéz nélkül született.

Achitófel

Dávid hűtelen tanácsadója, aki Absalomhoz pártolt. Miután Chusái Absalomnak adott tanácsát meghiusította, öngyilkossá lett. II. Sám16-17.

Achivok

(lat. Achivi), épp úgy mint az achájok, a rómaiaknál a homérosi görögöket jelentik.

Achlamydeus

(növ.), lepeltelen. Olyan virágra alkalmazzák, amelyik hímjének és termőjének semmiféle takarója (kehely, szirom v. lepel) nincs, p. a fűzfáénak, sok pázsitfélének (lodicula nélkül). A. tehát a flos nudus-szal (meztelen virág) egyértelmü; l. még Lepel.

Achmatit

(ásv.), l. Epidot.

Achmin

(El-Achmim v. El-Echmin, kopt. Smin), város Egyiptom felső részén, a régi Chemnis v. Panopolis romjain, a Nilus jobb partján, északra Kenehtől 114 km. távolságban, 10000 lak. Franciskánus és kopt kolostor; temploma legszebb egész Egyiptomban. A lakosok földmüveléssel, gyapotszövéssel hajózással foglalkoznak.

Acho

v. Akinc, l. Csecsenc.

Acholia

(gör.), az orvosi tudományban az epe hiányának jelzésére való kifejezés; miután teljes epehiány nem fordul elő, az A. csupán az epe kevesbedését jelenti, és pedig akár a máj megbetegedése folytán származott, akár pedig csak az epeutak eldugulása következtében jut kevesebb epe a belekbe. Ez állapot következményeit l. Sárgaság alatt.

Achor

(gör.) az orvostanban a genytüszőnek az az alakja, melynek közepét szörszál furja át. Régebben azokat a genytüszőket hivták így, amelyek a hajzatos fejbörön és az arcban a fejkosz és fakadék betegségre jellegzetesek. Az A. szót a bőrgyógyászatban jelenleg alig használják.

Achorion

(növ.), l. Ótvar penész. A. Schoenleini, l. Koszosság.


Kezdőlap

˙