Acnidaria

(állat), Haeckel szerint a szivacsok szembehelyezve a többi Coelenterátákkal, a Cnidariákkal. Az elsők csalánozó szervek nélkül., az utóbbiak csalánozó szervekkel.

Acoelomata

(állat), testüregnélküli állatok. L. Coeloma és Coelenterata.

Acollas

(ejtsd: akolla) Emil, francia jogtudós, sz. La Châtre-ban 1826 jun. 25-én; megölte magát Asniéresben 1891 okt. 17-én. Részt vett a genfi szocialista-kongresszusban (1867), amiért Párisban egy évi fogházra itélték. Azután Svájcban élt, mignem a Commune idején, távolléte alatt, kinevezték a párisi jogi kar dékánjává 1871-ben. 1880-ban megkapta a becsületrendet. Számos jogi és politikai művet irt. Legnevezetesebbek: «Nécessité de refondre l'ensemble de nos codes» (Par. 1866); «Les droits du peuple, cours de droit politique» (1873, 2 köt.); «Philosophie de la science politique» (1877); «Le mariage, son passé, son présent, son avenir» (1880). Főműve a «Manuel de droit civil» (1869-74, 3 köt.). 1878-ban megindította a La science politique c. havi folyóiratot.

A commodo

(ol.), zenei jelzés, a. m. tetszés szerint.

Aconcagua

(vagy Aconcahua). 1. Közép-Chile egyik legnagyobb tartománya. Északon Coquimbo, melytől a Choapa folyó választja el, keleten az Argentinai Alpok, délen Santiago tartományban az a hegylánc, mely az Aconcagua folyó és a Mapocho forrásait választja el, nyugaton Valparaiso és a Csendes tenger határolja; területe 16,126 km2 (1890) 153,459 lakossal. A tartomány öt völgyet foglal magában, melyeket az Aconcagua folyó és több más patak öntöz. Ez az öt völgy kitünő termőföld, ugyszólván összefüggő nagy kert; füge, őszi barack, dió, lóhere, kender, különösen sok szőllő s némi gabona terem itt. A rézbányászat is említésre méltó. A Valparaiso-ból Santiago-ba vezető ut, valamint a Chile s Argentina között futó országut a tartomány egész hosszában végigvonni s az Andokat az uspallata-i szoroson szegiát; éppen igy a tartományon át vezet a vasut Valparaisoból Santiagoba, valamint az ettől elágazó ösvény, mely San-Felipén és az Andokon át Mendozába visz. A tartomány Detorca, Ligna, Putaendo, San Felipe és Andes departementra oszlik. A főváros San-Felipe (l. o.). 2. A Cerra de A., melynek csucsa Argentina területébe esik, Güssfeldt szerint, ki 1883-ban 6400 m. magasra mászott rajta, 6970 m. magas, tehát a legmagasabbnak mért hegy Amerikában.

A condition

(franc., ejtsd: a kondiszión) a. m. feltételesen (az áru visszaküldhető, ha el nem kel), kivált a könyvkereskedők használják.

Aconitin

l. Akonitin.

Aconitum

L. (növ.), l. Sisakvirág, l. még Akontit alatt.

Acontius

Kövér István, l. Kövér István.

A conto

(ol.), a kereskedelemben használatos kifejezés; azt teszi, hogy leszámolásra: számlára, törlesztésre, részletfizetés fejében.


Kezdőlap

˙