Actus non facit reum, nisi mens sit rea

(lat.) a. m. a materiális tett alanyi bünösség nélkül büntetendő cselekményt nem képez. A büntető jognak ez az alapelve azonban a szoros értelemben vett kihágásoknál nem alkalmazható.

Aculeatus

(növ.), l. Tüskés. Aculeus, l. Tüske

Acuma

(d'Nunius) bibornok, portugál inquizitor, V.János király nagybefolyásu államtanácsosa. l. József alatt politikai sulyát elvesztette s nemsokára meghalt 85 éves korában, 1750 dec. 15-én

Acumbre

spanyol bormérték = 1/8 arroba = 2,02 liter.

Acumen

(lat.) a. m. elmeél, éles elme.

Acuminatus

(növ.), l. Kihegyezett.

Acumincum

(ejtsd: akuminkum), pannoniai város, mely Ptolemaios szerint már a római hódítás második századában egy római legiónak volt állomáshelye. Mommsen szerint, ki Ptolemaiosra támaszkodik, A. Szlankemen közelében feküdt. Fröhlich R. azonban e helyen római tábornak nyomát sem volt képes megtalálni; Szlankemen szomszédságában Szurduk és Új-Bánovce táján ellenben két, bár későbbkori táborhelynek akadt nyomára. L. Fröhlich R. értekezését az Archaeologiai Értesítőben, 1892. 1. és 2. füz.

Acupressura

(lat. «tűnyomás»). A vérzéscsillapításnak az a módja, melynél a vérző eret a körülötte levő szövetekbe szurt fémtűvel s az erre ráillesztett fonállal összenyomják.

Acupunctura

(lat. «tűvel való vizsgálás»). Sebészeti operáció, midőn fémtűt szúrnak a megbetegedett testrészekbe azért, hogy egyrészt ezek állapota felől tájékozást kapjanak (Akidopeirasztika), másrészt gyógyítás céljából, hogy a mélyebb részekben levő folyadék- vagy gázgyülemléseket kibocsássák, vagy a tűszúrással ingert idézzenek elő. Ez utóbbi szándékkal alkalmazzák gyógyulni nem akaró csonttörésnél, hogy a törésdarabokat: összetartó csontanyag képződését siettessék. Az A. már régóta ismeretes a khinaiaknál és a japánoknál, kik köszvény, csúz, ideges fájdalmak ellen használták. Európában a XVII. században Then Rhyne hollandi orvos ismertette meg, de hamar feledésbe ment s e században ujra a francia orvosok ajánlották. Főleg Baunscheidt után elnevezve, mint Baunscheidtizmus e század közepe táján igen el volt terjedve. (Baunscheidt meghalt 1860-ban Münchenben.) Ha az A.-t két tűvel végezik s ezeket villamos áram két sarkával kötik össze, akkor electropunctura-nak nevezik ezt az eljárást. Ez sokkal erősebb ingerlést okoz s legújabban daganatoknak, vérerek kitágulásának (Aneurysma, Varix), izombénulásoknak, izzadmányoknak gyógyítására sikerrel használható. Az A. egy nemét a vérzéscsillapításnál használják, midőn a vérző ér mögé beszúrt fémtű és a bőrön kívül levő két vége körül vezetett fonál közé szorítják a vérző eret. L. Acupressura.

Acusticus

(nervus), l. Halló ideg.


Kezdőlap

˙