Ad dominici gregis custodiam

1827 ápr. 11-én kelt bulla, mely a felső-rajnai egyháztartományt megállapító Provida solersque bulla circumscriptionis-t kiegészítve, 6 szakaszban a püspöki székek és káptalanok betöltésére nézve a tridenti zsinat által előírt s az állam által fentartandó püspöki papnöveldékben való tanításra s elhelyezésre tartalmaz szabályokat és végül arra vonatkozólag; hogy a püspökök egyházmegyéikben a joghatóságot teljes mértékben gyakorolhassák.

Adduktor-izmok

(lat. «közelítőizmok»). A.-nak azokat az izmokat nevezik, amelyek a test függelékeit a test középvonalához huzzák, v. egyik testrészt huzzák a másikhoz (p. a hüvelyk ujjat a mutató ujjhoz); abduktor pedig az ellenkezőjét jelenti.

Adeche

v. Adéhe v. Ademei v. Adighe (a régibb iróknál zychi, zygi, zechi név alatt), l. Cserkesz.

Adécouvert

(franc., ejtsd: Á dekuver) a. m. «fedezetlenül», és ennek felel meg tőzsdei értelme is. A. spekulál valaki a tőzsdén, ha abban a föltevésben, hogy vm. értékpapir v. árucikk ára csökkenni fog, azt anélkül, hogy birtokában volna, előre eladja, remélvén, hogy majd olcsóbb áron visszavásárolja, azaz fedezi magát. Découvert alatt gyakran az ilyen irányu tőzsdei műveletek összességét is értik, melyek egy és ugyanazon időben fönnállanak (nagy a découvert a. m. sok értékpapir v. áru van előre eladva).

Adelaer

(ejtsd: -lér), voltakép Curt Siversen, hires tengerész, szül. Norvégiában 1622 dec. 16., megh. Brevigben, 1675: Előbb Tromp alatt hollandi, azután pedig velencei szolgálatban állott. Vitézül harcolt 1654-ben a törökök ellen Tenedos mellett, s Ibrahim pasát, a török hajóhadnagyot párbajban megölte, 1660-ban pedig a velencei hájóhad főnökévé neveztetett ki. 1661-ben visszatért Hollandiába, 1663-ban pedig III. Frigyes dán király hivására a dán hajóhadnak szervezését vállalta el. E feladatnak is kitünően megfelelt. Nemesi előneve A., a «sas».

Adelaide

1. hajózható folyó Dél-Ausztráliában, NorthernTerritory-n, mely az Adam-öbölbe ömlik; John Mac Donall Stuart fedezte fel 1862-ben. - 2. D -Ausztráliai brit gyarmat fővárosa, a D. sz. 34° 55', a K. h. 138° 35' Gr. alatt, a Vincent-öböltől 9 km-re keletre, a Torrens folyó mellett, a Mount Lofty tövében. 1836-ban Hindmarsh angol kapitány alapította; most 121735 lakója van. Kormányzói és püspöki székhely, 30 templommal, egyetemmel, könyvtárral (27000 k.), muzeummal, szinházzal, gázvilágítással, vízvezetékkel. Kereskedelme jelentékeny; gyapju-, gép-, malom- és serfőző-ipara igen nagy. - 3. Port Adelaide, DélAusztrália fővárosának kikötője, tőle 13,5 km.-re, (1888) 2885 lakossal. Ettől 7 km.-re Glenelg tengeri fürdő. - 4. A.-sziget, antarktikus sziget Grahamslandban. A partjait jégfalak alkotják.

Adelaide

Szent, fejedelem-asszonya a kölni «Mi asszonyunk,» zárdának, melyet apja, Megendose galdeini gróf alapított Megh. 1015-ben.

Adelaide

Eugénie Louise, Fülöp orleansi (Égalité) herceg leánya, Lajos Fülöp királynak nővére, szül. 1777 aug. 23-án; megh. 1847 dec. 31., közvetlenül a forradalom kitörése előtt. 1792-ben Franciaországból külföldre menekült és 1814-ig Belgiumban Svájcban és Németországban tartózkodott. 1814-ben visszatért Párisba bátyjával, ki mindenben rendkivűl okos nővérére hallgatott, kit «Egeriá»-jának neveztek el. Ő tette a Palais Royal-t a liberális párt középpontjává. 1830-ban rávette Lajos Fülöpöt, hogy a fölajánlott koronát elfogadja.

Adelaide

amerikai és európai szőllő keresztezéséből származott korcs szőllőfajta. Bogyója kékesfekete. A filloxerának nem áll ellent.

Adelantado

(spany.), tiszteletbeli cím; a. m. «előléptetett,», ezredes, helytartó.


Kezdőlap

˙