Ademtio

(lat.), «elhuzás, elvétel.» A. civitatis, kizárás az állam kötelékéből, polgári halál. A. libertatis, szabadságtól megfosztás. A. legati, a hagyomány visszavonása az örökhagyó részéről.

Aden

angol kikötőváros és eröd Arábia DNy-i partján, az Adeni-öböl mellett, 170 km.- re a Bab el Mandebtől, az adeni 20 km2 nagy félsziget ÉK-i oldalán. Kitünően védett kikötőjét arab Gibraltarnak nevezik. A városnak szabályosan épült kőházai vannak, de vízben szűkölködik. 150 kútjából (36-56 m. mélyek) csak 50 ad iható vizet; (1881) 34711 lakosa, kik nagyrészt mohammedánus hinduk. Kereskedelmi fekvése kedvező, éghajlata egészséges, azért már a görögök s rómaiak is ismerték Athana, Adana, Arabia Eudaemon vagy Arabia Felix néven. Az indiai kereskedelem irányváltozásakor hanyatlásnak indult (1538-1630). 1705-ben a szomszédos arabok földig lerombolták. 1839 óta az angolok tartják megszállva, kik hatalmasan megerősitették. A szuezi csatorna megnyitása óta ismét nagyot emelkedett, s az angolok kereskedelmi és politikai befolyását biztosítja egész Arábiában és Kelet-Afrikában. Igen fontos a kávé és kőszén kivitele. Bevitele 19.387921 rupia (a 50 krajcár), kivitele 13.745162 rupia; ennek 1/3-a kávéra esik. V. ö. Hunter, Account of the British settlement of A., London 1878.

Aden

(gör.), mirigy; adenalgia mirigyfájdalom; adenitisz mirigygyuladás; adenográfia a mirigyek leirása; adenologia a mirigyekről szóló tan; adenom mirigydaganat; adenopátia mirigybetegség; adenitis mirigybántalom; adenoszkleróze mirigymegkeményedés.

Adenanthera

L. (növ.), l. Korallborsó.

Adenau

1. Kerület a porosz Koblenz kormányzóságban, (1890) 21925 lakossal. - 2. Mezőváros és kerületi főhely az ugyanily nevü kerületben, (1890) 1564 lakossal, közelében ólom-, vas-, szén- és rézbányákkal.

Adenitis inguinalis

l. Bubo.

Adénjá

(Adenyah), l. Bubi.

Adenocarpus

DC. (növ.), rokon a zanóttal (l. o.), sárga fürtü vitorlás virágu, mirigyes hüvely. Európa délnyugatán termő örökzöld cserjék; kertekben is ápolják.

Adenoid

(gör.) a. m. mirigyhez hasonló, mirigyes szerkezetü; a nyirk-mirigyek kötőszövetét is adenoid kötőszövetnek nevezték.

Adenoma

(gör.), oly hámszerü (epithelialis) ujképlet, mely rendesen mirigyekből indul ki, a normális mirigyekhez hasonló szerkezetü, azonban egészen tipikus mirigy-szövetet nem létesít és a mirigyek élettani elválasztásával nem bír; a mirigy-szövet túltengésétől éles határral nem mindig választható el, így a bél vagy a méh nyákhártya-mirigyeinek burjánzásától. Nem gyakori és nem rossz indulatu daganat; de mert éppen úgy áll hámból és kötőszövetből, mint a rák, megtörténhetik, hogy utóbb rákká (adeno-carcinoma) alakul. Leggyakrabban a májban, bélben és vesékben, de főleg az emlőkben (nőknél) fordul elő, élesen körülirt, néha betokozott daganat alakjában, s azért az emlőből elég könnyen kifejthető; gyógyítását éppen az operációval való eltávolítás képezi.


Kezdőlap

˙