Adinamia

(gör.), orvosi műkifejezés, mely alatt az emberi test általános és valódi gyengeségét értik. Okal előhaladott kor, hosszantartó senyvesztő betegségek, hosszantartó lázak, éhezés, célszerűtlen táplálkozás. Ez állapotot aszteniának is nevezik, s oly lázas betegségek, melyek nagy gyengeséggel járnak már kezdetben, asztenikus v. adinamikus lázak névvel jelöltetnek már Brown óta; különösen az u. n. asztenikus v. adinamikus tüdőgyuladások érdemelnek figyelmet mert ezeknek kimenetele kedvezőtlen szokott lenni.

Ad inferos

(lat.) a holtakhoz, az alvilágba.

Ad infinitum

(lat.) a. m. a végtelenségig.

Adinole

(ásv.) igen tömött, szarukőhöz hasonló, vastagon palás kőzet. Szürkés, vöröses vagy zöld szinü. Igen finom szemü elegye quarcnak és albit földpátnak; gyakoriak benne aktinolitból (sugárkő) és rutilből álló foltocskák. A Harz-hegységben (Lerbach Riefensbeck) a metamorf kulmpalákban kontakt képződménye az ottani diabászoknak. Jól olvad és nagy a nátriumtartalma (10%-ra is rug).

Ad instar

(lat.) a. m. hasonló, egyenlő. A privilegium az a kiváltság, mely törvényen nyugvó jogosítványt ad más személy vagy hivatalkör jogainak gyakorlására. A pannonhalmi főapát e cimen élvezi a megyés püspök jogait.

Ad interim

(lat.) a. m. ideiglenesen, egyelőre, addig is.

Adione

datolyakenyér összetört és gyurt datolyából, melyet különösen a persa öböl kikötőiben árulnak.

Adipid

(új lat.) a. m. zsiros, hájas; adipidák: állati szubsztanciák zsiros produktumai; adipidál: bezsiroz; adipózus: zsiros, hájas.

Adipinsav

Kétalju szerves sav, amelyet a zsiroknak salétromsavval való oxidációjakor nyernek. Szintelen, hasábos kristályok, melyek vizben oldódnak. Hevítve 148°-on megolvadnak.

Adipocera

(lat. franc. adipocire). A holttest sajátságos elváltozása, mely létrejöhet, ha a holttest legalább 3-4 hónapig meleg, nedves, levegőtől elzárt helyen fekszik. Ilyenkor a hulla lágy részei a zsirok kivételével, elrothadnak és elmosatnak s nem marad más hátra, mint a csontváz, hajak és körmök és egy, a test alakjával biró, néha még a ruha ráncait, sebeket stb. is feltüntető zsirtömeg, mely erősebb érintésre szétesik. EIőször észlelték Fourcroy és Thouret 1786-ban a párisi des Innocents temető 1500 halottat magában foglaló közös sirjainak felnyitásakor. L. Hullaviasz.


Kezdőlap

˙