Adipositas universalis

(lat.), l. Hájkór.

Adirato

v. con ira (olasz) azt jelenti: haragosan; de mint zenei műszót gyors és izgatott kifejezésü előadás jelzésére használják.

Adirondace

Az Izabella szőllő magjából nevelt amerikai szőllőfajta. Bogyói igen nagyok, gömbölyüek, sötétkékek, jó ízüek. Korai érésü. Bora savanyu, csekély zamattal. A filloxerának ellent nem áll; a lisztharmat betegséggel szemben nagyon fogékony.

Adirondacks

New-York állam főhegylánca, az Appalacha-hegység egyik legészakibb ága, iránya ÉK-DNy; 225 km. hosszu, 150 km. széles és 640 m. magas fensikjából emelkednek ki a csúcsok melyek közt a Mount Marcy a legmagasabb (1660 m.). Sok kisebb-nagyobb tóval. Főkőzete granit kora archaikus. - V. ö. Stodhard, The A., New-York 1888.

A discrétion

(franc., ejtsd: á diszkrészjon) a. m. tetszés szerint, kegyelemre.

Adiszátri

(Adisathri), egy régi indus (keletázsiai) népség.

Aditio hereditatis

(lat.), az örökösödésre a törvény v. az örökhagyó rendelkezése által kijelölt személynek akaratnyilatkozata, hogy az örökséget elfogadja. Hazai jogunk szerint ily nyilatkozat nem szükséges, miután az örökösödésre kijelölt személy a törvény erejénél fogva szerzi meg az örökséget, fenmaradván a joga, hogy az örökséget visszautasíthassa. L. Örökösödés.

Aditják

Aditi, a végtelenség istennőjének fiai. Hatalmas, minden jó tulajdonságokkal felruházott lények a hindu hitregében. Valószinüleg erkölcsi és nem természeti jelenségek érzékítői. A hozzájuk intézett himnuszok a Rigvedában a legszebbek közé tartoznak. Számuk hét, mint az iráni Amesa Szpentáké (Amsaszpandok), kikhez az A. sokban hasonlítanak. V. ö. Hillebrandt: Ueber die Göttin Aditi (Bresl. 1776). A. Kaegi: Der Rigveda, die älteste Litteratur der Inder. (Lipcse 1881.)

Aditon

(gör.), a görög templomok legszentebb része, amelybe csak papok mehettek be. - Aditus (lat.) a. m. bejárás, belépés.

Adjacens

(lat.) a. m. szomszéd, határos.


Kezdőlap

˙