Adlercreutz

Károly János gróf, svéd tábornok, szül. Finnlandban 1757 ápr. 27., megh. 1815 aug. 21. Hősiesen harcolt az 1808-iki svéd-orosz háboruban, tevékeny részt vett IV. Gusztáv király megbuktatásában. XIII. Károly grófi rangra emelte 1814-ben.

Adlerhegység

l. Cseh hegytaraj.

Adlerkosteletz

(csehül Kostelec nad Orlici), város a csehországi Reichenau kerületben az Adler folyó mellett; kedves dombvidéken, (1890) 4426 lakossal, Kinszky gróf nagy kastélyával, mely az 1777-ben leégett Zanka kastély helyén áll s gyönyörü parkkal (34 km2), cukorgyárral; serfőzővel, szeszgyárral, mesterséges lazac- és pisztrángtenyésztéssel.

Ad libitum

tetszés szerint. Mint zenei műszó többféle értelemben van használatban: 1. az előadásra vonatkozólag azt jelenti, hogy az előadó az időmértéket tetszés szerint választhatja, s az ütemek egyes részeit sem kell szigoruan egyforma hosszuságban játszania: 2. kadenciák és nyugvó jelek fölé írva annyit tesz, hogy az előadó művészre lesz bízva, vajjon a kadenciát egyáltalában elő akarja-e adni, illetőleg a nyugvó jelet tekintetbe akarja-e venni vagy sem; 3. a zenedarabok címén előfordul néha a következő alakban: «Kettős zongora, kürt v. gordonka számára ad lib.» Ez esetben kürtöt vagy gordonkát lehet tetszés szerint használni; 4. azonkívül még így is előfordul: «Nyitány zongorára hegedükísérettel ad lib.» Ily esetben a hegedükíséret el is maradhat; 5. hasonló értelemben használják ezt a kifejezést zenekari művek vezérkönyveiben annak jelzésére, hogy bizonyos hangszerek tetszés szerint elmaradhatnak, s ilyenkor az összhatás elérésének veszélyeztetése nélkül elhagyható hangszerekhez irandó az ad Lib.

Adligans

(növ.) l. Kapaszkodó gyökér.

Ádlije

(török), az igazságügyi minisztérium török neve; ádlije náziri a. m. igazságügyi miniszter.

Adlumia

Raf. növénygénusz A. (Fumaria) cirrhosa DC. Észak-Amerikában az iszalagnövények leggyengébbike, ritkább kerti dísz.

Adlung

Jakab, német zenetudós szül. Binderslebenben 1699 julius 14-én, megh. Erfurtban 1762 jul. 5-én. Híres zongoraművész; művei: « Anleitung zur musikal. Gelehrtheit» (1758), «Musica mechanika orgonoedi» (1767-68) és «Musikalisches Siebengestirn» (1768) nagyfontosságuak a zenetörténetre.

Ad maiorem Dei gloriam

(lat.) a. m. Istennek nagyobb dicsőségére.

Ad manus proprias

(lat.) a. m. saját kezébe.


Kezdőlap

˙