Ad turpia nemo obligatur

(lat.) a. m. gaztettre senkit sem lehet kötelezni.

Adua

(Adova), az észak-abissziniai Tigré-tartomány főhelye, 1960 m. magasan, vulkáni hegyek aljában, füves sikon, Axumtól 16 km.-re, 3000 lakossal, kik jelentékeny kereskedést űznek, főként gyapotárúkkal és cédrusfával.

Aduatukok

hatalmas germán néptörzs, mely a belga Galliában, a mai Lüttich táján a Maas balpartján lakott. Caesar, ki őket Kr. e. 57-ben leigázta, a cimberek és teutonok nemzetségéhez számítja. Későbben a tungrok neve alatt ismere

A due

ol. zenei műkifejezés, kettesével, kétszólamulag, p. a due voci két énekhangra; a due flauti két fuvolára stb.

Adula-Alpesek

l. Keleti Alpesek.

Adular

(ásv.), a szilikátok osztályából, az ortoklasz-földpátnak legtisztább faja. Átlátszó vagy áttetsző szintelen vagy fehér szinü szép egyhajlásu kristályokban találni leginkább régibb kristályos kőzetek (pl. gránit, gnájsz, diorit) hasadékaiban, ereiben, üregeiben. Gyakran képez szép kettős és hármas ikerkristályokat. Az egészen tiszták kizárólag kálium-aluminium-szilikátok. Pater Pini találta legelőször a Szent-Gotthárd-hegység Adula hegyén, innen a neve. A svájci és tiroli Alpokból igen szépek ismeretesek, különösen a Zillerthalból (Rothenkopf), azután Bavenóból (a Lago maggiore mellett), Elba szigetéről, a Hirschbergről és Strigauból Sziléziában, Cejlon szigetéről stb. A hazalak között különösen nevezetes a felsőbanyai, mert ércekkel együtt található. A közönséges A. általában igen sok helyen lelhető. Az Alpokban és Cejlon szigetén, úgyszintén Braziliában termő adulár-kristályok között találni szép kékes, zöldes szinüen vagy ezüstösen csillogókat is, melyek eléggé becses drága kövek. A régiek az ilyen különféle szinekben csillogó adulárról azt hitték, hogy a hold képe látható benne és pedig a hold változásainak megfelelőleg, a kép majd nagyobbodik, majd meg elenyészik. Ezért nevezik a drágakönek használt A.-t holdkő-nek. Más nevei: farkasszemkő, halszem-kő, vizes opál, cejloni opál. Dombosan, gömbölyüre szokták megmunkálni és apró gyémántokkal, spinellel, turmalinnal vagy ametiszttel kombinálni. A legtöbbet Cejlonból hozzák és ujabb időben igen divatos. Áruk darabonkint 1 frttól 200 frtig változó, de kivételesen 300 frtot is adtak már kiválóan szép holdkövekért. Az ujabb időben kereskedésbe kerülők nemcsak szépségükkel, de nagyságukkal is kitünnek. Azelőtt a 2 centiméteres darabok már ritkaságok voltak, most azonban nagyobbakat, egész 5 cm. h. és 2,5 cm. vastag adulárokat is találnak.

Adulatio

(lat.) a. m. hízelgés.

Adule

v. Adulis, az ókorban tengeri város Etiópiában, a Vörös-tenger Adulis-öble mellett; a Ptolomaeusok idejében Abisszinia legnagyobb kikötője. Virágzása delét az Aixumi birodalom idején érte el; azóta teljesen lehanyatlott. A.-ből származik az u. n. Monumentum Adulitanum, az a felirat, melyet először Cosmas Indicoplerestes ismertetett, mely az ókori történetre és földrajzra fontos volt, de ma már nincs meg ott.

Adullam

kanaanita város a Juda törzs területén fekvő sikságon, a Juda hegy aljában, Jeruzsálem és a mai Bet Dzsibrin közt. Az A.-barlangban időzött Dávid hosszabb ideig (1. Sam. 22. 1.) Saul üldözése elől keresvén menedéket.

Adullamiták

az angol szabadelvű párt ama árnyalatának neve, mely 1866-ban a reformbill miatt a pártból kivált.


Kezdőlap

˙