Ad valorem

(lat.), érték szerint.

Ad valvas curiae

(lat.) a. m. a tanácsház ajtaira azaz kifüggesztendő dolog.

Advance

amerikai és európai szőllő keresztezéséből származott korcs szőllőfajta. Fürtje laza; bogyói hosszukásak, sötétkékek. Korán érik. A filloxerának nem áll ellent.

Advent

(lat. adventus: megérkezés, eljövetel), előkészítő idő Jézus születésének karácsoni ünneplésére. Az adventi idő egyházi megünneplésére első adat az 524-ben Seridában tartott zsinat ama határozata, hogy az advent, épp úgy, mint a husvét előtti bőjti idő, tempus clausum gyanánt ünneplendő, mely alatt lakodalmakat tartani nem szabad. Az adventi idő alatt tartott isteni tiszteleteken a Jézus eljövetele által létrejött váltságnak még meg nem érkeztet a képek elfátyolozása és. gyászszinü egyházi öltözékek felöltése által jelképeztek. A régi keresztény egyház, mint a görög még most is, hat hétre terjesztette ki az adventi időt, míg a rómaikat. egyház, melyhez a protestáns is csatlakozott, négy advent-vasárnapot számlál, melyet ugyan még egy ötödik, mint praeparatio adventus előz meg. A római kat. egyházban az advent ünnepéhez tartoznak a Szűz Mária tiszteletére való roráte-misék, melyeket dec. 18-ától kezdve a reggeli órákban tartanak. A protestáns. egyház az adventi időt ma is, éppen úgy mint a. bőjti időszakot, komolyabb vallásos hangulatban. jelzendő bűnbánati időnek tekinti, mely alatt az isteni tiszteletből is minden ünnepélyesebb, avagy világiasabb mozzanatnak ki kell maradnia. Az anglikán egyház híveinek meg éppen bőjtölniök is kell ez időszak alatt. Az első adventi vasárnappal kezdődik most általában az egyházi év, a Krisztus élete és munkái sorozatának ez egyházilag megállapított láncolata.

Adventisták

vallásos felekezet az észak-amerikai Egyesült-Államokban és Angolországban is. E felekezet tagjai egy minél előbb eljövendő ezeréves országban hisznek, mely Krisztus ujra eljövetelével látható alakban fog kezdődni (l. Chiliazmus). E felekezet alapítója Miller Vilmos, ki 1831-től kezdve New-York, Massachusetts, Maine s más észak-amerikai államokban sok hivőt csoportosított maga köré, kiket az ő neve után milleritáknak is neveznek. Miller a világ végének elérkezését először 1843, azután 1844 március havára jövendölte meg. Ámbár követőinek többsége, miután jóslatai nem teljesültek be, elhagyta őt, mégis tekintélyes számot tudott maga mellett megtartani és egyháztestté, felekezetté tömöríteni; azt azonban még sem tudta megakadályozni, hogy szakadás ne álljon be felekezetében. Az adventisták ma a következő kisebb felekezetekre oszlanak fel: Evangelical Adventists, Second-Advent-Christians, Seventh Day Adventists, Life and Advent Union, és Age to come Adventists, melyek vallásos hitükre nézve csak néhány pontban térnek el egymástól, mint p. a gonoszok feltámadására és a halhatatlanságra stb. vonatkozó tanokban. Miller követőinek száma, halála után (1849) folytonosan emelkedett, s az 1880. évi cenzus szerint 746 lelkésszel 90,079-et tett ki. A fenn elősorolt kisebb felekezetek közül mindenik tart fenn legalább egy időszaki folyóiratot, a publicistikai tevékenység különben is nagyon élénk levén közöttük. Iskolák alapítására csak a Seventh Day Adventisták felekezete tett valamit, amennyiben ez egyházak nagyon csekély vagyonnal birván, lelkészeik csaknem kizárólag lelkészi hivatásuk körén kivül keresik létfentartásuk eszközeit. Ezért aztán egyházi szervezetük is kevés kivétellel nagyon laza.

Adventitia bona

(lat.) a. m. más uton, mint örökség utján szerzett javak. A-um peculium az ujabb római jogban az apai hatalom alatt álló gyermeknek minden szerzeménye, amely nem származik az atyától és nem castrense peculium (hadi szolgálat által szerzett) v. quasi castrense peculium (hivatal, ügyvédség, birói gondnokság által szerzett, az uralkodó vagy uralkodóné által adományozott vagyon s a lelkészi hivatalt viselőnek egész szerzemény e). A megkülönböztetésnek jogi jelentősége van, mert mig a «castrense» és a «quasi c. p.» a fiunak teljes és szabad tulajdonát képezi, amelyen az apát még a haszonélvezet joga sem illeti meg, addig az «a. pec.» tulajdonjoga a gyermeké ugyan, de kezelése és haszonélvezete az apai hatalom tartama közben az apát illeti. E különbségeknek jogi jelentősége akkor szembetünő, ha arra gondolunk, hogy a régi római jogban házi gyermeknek saját vagyona nem lehetett, hanem minden, amit szerzett, apjáé volt. Az apától kapott vagyon peculium profectitium s ennek tulajdona, ugyszinte az, amit a fiu vele szerez, az apáé marad. Adventitia dos a nőnek hozománya, mely nem a nőnek apjától v. atyai nagyapjától származik, vagyis nem profectitia dos.

Adventitius

v. adventiv (járulékos), általában olyan növényszerv, mely nem a meghatározott helyén fejlődik, hanem a rendes szabályok ellenére, másutt határozatlan rendben. Az adventiv képlet keletkezése mindig endogén. Adventiv flóra (florula advena v. adventitiae plantae), l, Jövevény növények. Adventiv gyökerek, l. Járulékos gyökerek. Adventiv rügyek, l. Járulékos rügyek.

Adverbium

(lat.) a. m. határozó szó; l. o.

Adversa fortuna

(lat.), balsors; adversa pars, ellenfél; adversativ, megszüntető v. megszorító.

Adversaria

(lat.), a római üzleti nyelvben az üzleti események előleges feljegyzésére szolgáló könyvek; ujabb időben oly irományok, melyek alkalmi jegyzeteket tartalmaznak.


Kezdőlap

˙