Aeolipila

l. Eolipila. Aeolipile (techn.), l. Forrasztás.

Aeoli szigetek

l. Lipari szigetek.

Aeolus

(techn.), l. Szellőzés.

Aeolusvirág

(növ.), l. Aeolanthus.

Aeonok

l. Eónok.

Aepinus

Ferenc Ulrik Tivadar, előbb a csillagászat tanára Berlinben, később a fizika tanára Pétervárott, szül. Rostockban 1724 dec. 13. Megh. 1802 aug. 10. (ó-stilü naptár). Az elektromosság tanának térén nehány fontos megfigyelést tett; tőle származik az elektromos oszlás alapkisérlete, melynek alapján az elektromos atmoszfera fogalmát elejtette s helyébe az elektromos hatáskör fogalmát vezette be. A. a turmalin hevitésokozta elektromosságát először tanulmányozta. Művei közül, melyek nagyobbrészt matematikával és csillagászattal foglalkoznak, legkiválóbb a «Tentamen theoriae Electricitatis et Magnetismi» (Rostock 1759) címü: A család neve eredetileg Hoeck vagy Huch volt; egyik elődje egy teologus, azt a kor szokása szerint görögösítette.

Aepyornis maximus

Geoffr. (állat), kihalt óriási madár, mely a mai strucféléknek volt rokona s Madagaszkár szigetén s a Maszkaréneken a jelenlegi geologiai korban halt ki. Váza csak tökéletlen maradványokból ismeretes. Jobban ismerjük óriási tojásait, melyeket 1550-ben fedeztek fel Madagaszkáron az új alluviumban. Egy ilyen tojás 34 cm. h. és 22 cm. sz., azaz akkora, mint 6 structojás, vagy mint 150 tyúktojás. E ritka tojás egy példánya látható a nemzeti múzeumban. Régi utazóknak egy óriás madárról, a rukmadárról szóló meséi valószinüleg erre a madárra vonatkoznak.

Aequator

l. Egyenlítő.

Aequianharmonikus

viszony, l. Kettős viszony.

Aequilibrismus

(lat. aequilibrum a. m. «egyensúly») az akarat szabadságának oly értelemben való fölfogása hogy az akarat mindig az erősebb indító oknak kénytelén ugyan engedni, de ha a két ellentétes indító ok teljesen egyenlő, akkor szabadon határozza el magát arra, hogy melyik oknak engedjen. Az A. így középúton jár a determinizmus és szabad akarat elmélete közt. L. még Egyensúly.


Kezdőlap

˙