Aëreus

a. m. légi vagy légbeli; oly növényszervre szokás mondani, amely rendesen a földben van, de ritkábban, bizonyos természeti viszonyok között a levegőbeli részekből is fejlődik, p. a légi gyökerek, l. o.

Aërides

Swartz (légi virág növ-.) az orchi., deák génusza, Ázsia nedves őserdeiben fákon él, virága ritka szépségü és alaku, azért szobák v. az orchidea házak díszének méltán beillik.

Aérión

a gör. kat. egyházban a legnagyobb kehelytakaró. Jelenti a Szentlélek erejét, malasztját. A püspöki liturgián a hitvallás olvasása alatt az A. a püspök feje felett kiterjesztve tartatik, annak jelzésére, hogy a Szentlélek ereje folytán ő a hitnek őre és tanítója.

Aërios

egy róla nevezett eretnek felekezetnek, az aërianusoknak alapítója, szül. Pontuszban, a IV.sz. elején. Szerzetessé lett s Eustachios barátjával együtt jámbor gyakorlatokkal töltötte idejét. Miután azonban Eustachios sebastei püspökké lett, A. fellépett E. és a katolikus tanok ellen. Tételeit Epiphanios után (Haer. 75.) ezekben foglalhatjuk össze: Pap és püspök közt nincs különbség; a holtakért hiába imádkozunk v. áldozunk; a bőjtölés haszontalan; a husvéti ünnepet mint zsidó eredetüt el keli törölni. Tanaihoz nagyon hasonlítanak a protestáns alaptételek.

Aerobion

és anaerobion (gör.). Pasteur mutatta ki legelőször, hogy bizonyos bakteriumfajok csak oxigénmentes. némelyek még szénsavtól is mentes légkörben, vagy a levegő teljes kizárása mellett fejlődnek, ezek az (obligát) anaerob bakteriumok, ellentétben a levegőn tenyészőkkel (aerobok). Ez utóbbiak között vannak olyanok is, amelyek a levegő elzárása mellett is képesek szaporodni: fakultative anaerob bakteriumok. Az anaerob bakteriumok tenyésztése vagy olyan üvegekben történik, amelyek hatástalan gázzal vannak megtöltve (hidrogén) vagy az elzárt üvegben köttetik meg a benne maradt oxigén, v. pedig tenyésztő anyag bizonyos oxigénelvonó anyagokkal kevertetik, s ezzel a beoltott hely magas rétegben befödetik. Ilyen anaerob bakteriumok p. a tetanusz, a sercegő üszök bakteriuma stb. A. Pasteur (növ.), olyan hasadógomba, amely a levegőn az oxigén felhasználásával él. Ellenkezője az Anaerobion, l. o.

Aerobomba

légtorpedó, léghajó, amely robbantó szereket szállít az ellenséges erőd felé, hogy ott arra lebocsássa. Először 1819-ben használta az osztrák hadsereg Velence ostrománál, de kevés sikerrel. Ujabb időben tökéletesítették: Franciaországban Gower, Amerikában pedig Thayer Russel tábornok, aki dinamitballont szerkesztett. Rodeck György német mérnök és léghajós elektromossággal kombinálta az A.-t olyanformán, hogy amint a léghajó a robbanó szereket az erőd felibe vitte, ezek elektromosság és óraszerkezet közvetítésével robbanthatók el.

Aërodinamika

l. Aeromechanika.

Aeröe

(Arroë), dán sziget, Fünentől délre, 88 km2, 11,937 lakossal. Fővárosa Aeröeskjöbing.

Aerofon

(gör.) a. m. harmonium (l. o.). Ugyanez a neve egy jelző készüléknek, melyet Edison tervezett, s amely az emberi hang tetemes erősbítésére szolgál. Az egész egy nagy szócső, melynek alsó végében a fonográf rezgő lemezéhez hasonló, pecekkel ellátott lemez van. Midőn e lemezt a beszéd hanghullámai érik, rezgései egy megszólaltatott sípnak szellentyüjét nyitják-zárják, minélfogva a síp rezgő légárama az emberi beszéd artikulációját kénytelen visszaadni. Gőzhajókon a sípot a gőzkazánból kivezetett gőzáram szólaltatná meg, miáltal bizonyos szavak 6-7 km. távolságra is hallhatók lennének.

Aerofor

(gör. «légvivő»). Azt a készüléket nevezik így, amellyel víz alatt, vagy egészségtelen levegőjü helyen a légzést lehetővé teszik.


Kezdőlap

˙