Aestimatio praeteriti delicti ex postremo facto nunquam erescit

Aestimatio praeteriti delicti ex postremo facto nunquam erescit (lat.). Jogszabály, mely azt jelenti: a véghezvitt bűntett sulyát későbbi tett nem emeli.

Aestivalis

(lat., nyári). Különösen e néven nevezik a szöllőtermelök a Vitis aestivalis nevü amerikai szőlőfajt. A Vitis aestivalis-t az amerikaiak Summer grape (nyári szőllő) néven ismerik; az Egyesült-Államokban általánosan et van terjedve, különösen Pennsylvaniában, Virginiában a Carolina államokban, Marylandban, Delawareban, New-Jerseyban, azonkivül feltalálható a mexikói öböl mellett elterülő államokban, igy Louisianában, Missouriban, Alabamaban és Floridában. Az A. alá tartozó fajták épp ugy külsejüket tekintve, valamint a gyümölcs izét illetőleg az európai szőllőhöz az összes amerikai szőllők között legjobban hasonlitanak. Tőkéjük középerős, venyigéik az alacsonyabb fákra kusznak, rügyeik élénk karminpirosak. A fürt középnagyságu, többnyire különböző alaku, apró, legtöbbször fekete bogyókkal, melyeknek ize élvezhető, s rendesen a rókaszagtól ment. Az A.-okból készített bornak rendesen igen erős alkohol-tartalma van, s a bor ize, habár az európaiak előtt szokatlan, mégsem oly kellemetlen, mint más amerikai fajták borai. Előnye e boroknak intenziv sötétvörös, kékesbe játszó szinük is, amely alkalmassá teszi őket más gyengébbszinü borok feljavítására. Hibájuk, hogy bogyóik igen apróak s e mellett husosak, miért is hozamuk csekély. Legjobban tenyésznek e faj fajtái és változatai az áradásos, mély talajokon, különösen ha e talajok nagy guarcs elegendő vastartalommal birnak; a meszes és márgás talajokban v. nem, v. csak satnyán fejlődnek. Ami a filloxera iránt való ellentállóképességüket illeti; a faj különböző fajtáiban nagyon különböző mérvben van kifejlődve; abszolute ellentállónak egy fajta sem mondható, mert a filloxera mindegyikén megél. Az A. alá tartozó fajták nevezetesebbjei a következők: Baxter, Black July, Blue favorite, Cunningham, Cynthiana, Dunns grape, Elsinbourgh, Harwood, Herbemont, Hermann, Jaquez, Pauline, Pulliat és Aestivalis de Spannhorst. Mint legjelentékenyebb direkt termők a Jaquez; Herbemont, Cunningham, Hermann és Cynthiana vannak leginkább elterjedve.

Aestivatio

(rügyborulék, növ.), l. Rügy.

Aestuarium

l. Esztuárium.

Aestuatio

(lat.) a. m. hullámzás.

Aestui

l. Aestii.

Aeta

v. Agta v. Ahta, a Philippin-szigeteken lakó néger-féle (negrito) népség. Maga a név A. feketét jelent, ami azonban csak egy részökre illik. L. bővebben: Negrito és Papua.

Aétal

v. Aetäl v. Etál, Etél, l. Jukagir.

Aeterni Patris Filius

l. Pápaválasztás.

Aeternitas

a rómaiaknál az örökkévalóság megszemélyesítése. Ábrázolták mint asszonyt az éggömbbel és egy farkába harapó kigyóval.


Kezdőlap

˙