Affinis hegy

aranytermő hegy Alsó-Fehérmegyében, a verespataki völgyben; kőzetében mindenütt arany van; ezt már a rómaiak tudták, s így az egész sziklatömeget fejtették ki, itt-ott oszlopokat és gyámolokat hagyva. Ekkép nagy üregek támadtak, melyek mélysége a 120 m.-t, tágassága a 30 m.-t is meghaladja. Egy helyütt az üregek, szaggatott falak és sziklapárkányok az oláh asszonyuk szoknyájához hasonlítanak s azért Katrincának. hívják. A régi vágások különösen két ormon láthatók, egyik a Csetatye-mare, másik a Csetatye mika; a mostani főtárna épen a Csetatye felé van irányítva, onnan szállítják az érceket a kincstári zúzóműhelybe.

Affinitas

(lat.) a. m rokonság, l. Sógorság; Kémiai rokonság, Projektivitás.

Affirmatio

(lat.) a. m. megerősítés; affirmativa, igenlő vélemény, helyeslő hozzájárulás. Affirmative, a római kongregációk határozataiban előforduló rendelkezés, mely külön állva azt jelenti, hogy a felállított kérdés (dubium) igenlőén lett eldöntve; az et amplius kifejezéssel összekötve (et amplius causa non proponatur) pedig azt jelenti; hogy az eldöntés alatt álló kérdés végleg meg van oldva úgy, hogy az nem terjeszthető ismételten a kongregáció elé.

Affixum

(lat.) a. m. betüv. szótagtoldalék; affigál, hozzákapcsol.

Affiavit deus et dissipati sunt

(lat.) a. m. Isten rájuk fujt és szétszórattak; a spanyol armada megsemmisítésének (1588) emlékére Németalföldön vert emlékérem felirása.

Afflitto

ol. zenei műszó, a. m: bánatosan, szomoruan.

Afflitto

Rodolfo, Marchese d A., Castropignanói herceg, olasz államférfiu. Szül. Arianóban 1819ben, megh. 1872 jul. 26. Korán lépett a Bourbonok alatt állami szolgálatba, és utóbb Cefalü-n (Szicilián) viselte a prefektusi tisztet. Midőn 1848-ban a kormány a forradalom előestéjén az alkotmány felfüggesztésének helyeslésére szorította a tisztviselőket, A. ezt megtagadta, amiért Foggiába internálták. Néhány év multán azonban visszatérhetett Nápolyba, hol a szabadelvü nemességgel vállvetve, mint az «Ordine» társulat tagja, 1857-től kezdve sokat fáradozott a déli tartományok felkelésének előmunkálatai körül. Titkon Cavourral és La Fariná-val is összeköttetésbe lépett, a Magenta mellett vivott csata hitére pedig (1859 jun.) tüntetést rendezett Nápolyban az olasz egység megünneplésére. E miatt a kormány elfogatta, de az angol követ közbenjárása folytán ismét szabadon bocsátotta. Miután II. Ferenc az alkotmányt kényszerüségből visszaállitotta, A. nyiltan és bántódás nélkül működött a nemzeti felkelés terén és hathatósan egyengette Garibaldi utját. A rendezendő általános népszavazás kérdésében azon ban Garibaldi-val meghasonlott. Később Viktor Emánuel kinevezte Nápoly helytartójává; 1862-ben áthelyezték mint prefektust Genuába, egy évvel később pedig hasonló minőségben Nápolyba került. Rattazzi miniszter kinevezése után leköszönt és csak 1869-ben foglalta el megint előbbi állását.

Affodillo

(növ.), l. Királydárda.

Affre

Dénes, párisi érsek. Szül. Saint-Romeban, Tarn mellett 1793 szept. 27., megh. 1848 jun. 8-án. Tanulmányait a Saint-Sulpice-ben végezte, hol nagybátyja, a hires Boyer Dénes volt akkor igazgató; később Nantes-ben bölcsészetet tanított, majd 1818 máj. 16-án pappá szenteltetvén, a Saint-Sulpiceban a dogmatika tanára lett. 1820-ban a párisi lelencház alamizsnása és a «Keresztény Gallia» szerkesztője, 21-ben luçoni, 23-ban amiens-i püspöki: helynök, 34-ben párisi cimz. kanosok és tiszteletbeli érseki helynök, 39-ben Trevern strassburgi püspök segédpüspöke, 1840-től Quélen után párisi érsek. Minden katolikus ügynek lelkes bajnoka volt. Az 1848-iki polgárháboruban, a biztos veszélytől nem félve, a torlaszokon mint békeapostol megjelent a St. Antoine utca sarkán, de mielőtt szólni kezdett volna, egy golyó által leteríttetett. Összerogyva is kérte környezetet, hogy őt meg ne bosszulják és ne ontsanak több vért. Miután a Quinze-Vingt kórházban a haldoklók szentségeit fölvette, az érseki lakba vitette magát, hol kilehelte emberszerető lelkét. A nemzeti gyülés ünnepélyesen fejezte ki háláját az elhunyt iránt és IX. Pius pápa is gyászünnepet tartott érette. Megemlítendő még, hogy Affre érsek számos önálló egyházjogi munkát is irt.

Affrettando

affrettoso, ol. zenei műszó, a. m. siettetve (másképen stringendo); affrettato, gyorsabban; használható piü mossa helyett is.


Kezdőlap

˙