Afroziné

(gör.) a. m. értelmetlenség, félrebeszélés, láz és téboly alkalmával; A. mint istennő az értelmetlenség, az esztelenség személyesítője volt.

Afsár

a Taurusban lakó turkomán v. turkmén rabló természetü népség; arcukból szigor és büszkeség tükröződik vissza, szép testalkatuak, főleg nőik meglepő szépségüek, akik a mohammedán vallás dacára fátyol nélkül járnak-kelnek és bátor magatartásuak. Önállóságukat mind a mai napig fentartották.

Afta

(gör.). Az A.-k főleg a gyermekkorban szoktak előfordulni, de a felnőtteknél is elég gyakoriak, a száj nyálkahártyáján, majd az inyen. v. a nyelv szélén, majd pedig a pofán mint gombostűfejnyi egész borsónyi sárgás foltok jelennek meg, körülöttük vörös udvarral; magukban ugyan nem fájdalmasak, de érintésre, evésnél, beszédnél elég heves fájdalom okozói; néhány nap alatt minden forradási hely nélkül meggyógyulnak. Az A.-t nem szabad összetéveszteni a szájpenésszel (soor), amely fehér s nem oly élesen határolt, és sokkal kiterjedtebb alakban támad. Gyógyítás nem éppen szükséges, de megrövidíthetjük a lefolyást, ha száraz vattát (amelyre jó timsóport hinteni) erősen hozzányomunk. Ez azonban egy pillanatra meglehetős fájdalmat okoz. Régebben tanácsolták, hogy az ujszülöttek száját kis kendővel minden szopás után ki kell törülni, ujabban azonban arra a tapasztalatra jutottak, hogy ez a művelet csak elősegíti a szájbajok keletkezését s igy elhagyandó.

Aftalosz

(Aphtalos Apthialit, ásv.) a Vezuv láváin Scacchi által talált romboedrikus káliumszulfát (K2SO4). Egyforma összetételü a glaserit-tel vagy arcamit-tal, csakhogy ezek rombos rendszerbeliek, bár sokszor hatszöges habitussal. Szublimációi termék.

Aftartodokéták

(gör.). Akik Krisztusban csupán egy, és pedig isteni természetet vallanak, monofiziták. Ez eretnek felekezet egyik ágát képezik az A. v. fantaziaszták. A halicarnassusi püspök azt vitatta az antiochiai monofizita patriárka Severus ellenében, hogy Krisztus teste már feltámadása előtt romolhatatlan volt; azért ő és hívei incorrupticoláknak v. A.-nak neveztettek mig Severus követői corrupticolák nevet kaptak. Állítólag Justinianus császár életének vége felé az A. érdekében rendeletet bocsátott ki, melyet utoda II. Justinus vont volna vissza. A katolikus egyház tana e kérdésben a következő: «Krisztus Urunk teste a természeti törvények értelmében szenvedéseknek és nélkülözéseknek épp úgy alá volt vetve mint a többi emberek teste. Ő ugyan mint Isten fölmenthette volna s megóvhatta volna testét minden bajtól, de ezt nem tette, önkényt magára vállalván sok szenvedést és magát a halált».

Afterdolde

l. Alernyő.

Aftit

(aphthit) alatt értendő az az aranyszinü ötvény, melyben 800 r. réz, 25 r. platina, 10 r. volfrámsav és 170 r. arany van. Leginkább ékszeráruk gyártására használják.

Aftonit

(Aphtonit, ásv.), a fakóérc egyik változata Svédországból (Wermland Wärmskog mellett) ezüsttartalmu. Svanberg nevezte meg.

Afz.

növénytani művekben Afzelius Ádám nevének rövidítése. L. o.

Afzelia

Sm., vitorlásvirágu növény 10 fajjal Afrika és Ázsia tropikus tájain. Afzelia Gm., l. Seymeria Pursh.


Kezdőlap

˙