Afzelius

1. Ádám, svéd botanikus, szül. Larfban. Gothland nyugati részén 1750 okt. 8., megh. 1837 jan. 20., mint a botanika tanára Upsalában. Linné utolsó tanítványa volt: 1789-ben Angol- és Skótországot utazta be, 1792-96 közt Guineában tartózkodott, sok új növényt fölfedezett s az ott használt orvosi növényeket legelőször ő ismertette. 1796-ban Európába visszatért, itt először a londoni svéd követségnél titkár lett s 1812-ben upsalai tanár. Nevezetesebb munkái: «Genera plantarum Guineensium revisa et aucta» (Upsala 1804); «Remedia Guineensia» (u. o. 1813-17); «Sirpium in Guinea medicinalium species cognitae» (u. o. 1825): «Reliquiae Afzelianae sistens icones fungorum, quosin Guinea collegit» etc. (u. o. 1860) stb.

2. A. Arvid Ágost, svéd költő és iró. Szül. 1785 máj. 6-án, megh. 1871-ben, mint enköpingi plébános. Legnagyobb érdemeket szerzett az északi ó-kor tőrténelmében és a régi irodalomban tett sikeres kutatásai által. Kiadta a többek között a «Svenska folkvisor» (svéd népdallamok) cimü jeles ó-svéd gyüjteményt a régi dallamokkal együtt (1814 -17, 3 köt. Stockholm). Híres egyszersmind történeti műve: « Svédország története XII. Károly király haláláig», melyben nemzete multjának lefolyását a régi népénekek és néphagyományok alapján fejtegeti. Mint lirikus költő az u. n. nemzeti-romantikus iskola híve. Legszebbek románcai és népdalai, melyekben a régi nemzeti hangulatot gyakran mesterileg adja vissza.

Ag

a kémiában az ezüst (Argentum) jele.

Ag.

növénynevek mellett Agardh nevének rövidítése, l. o.

Ág

a növénytanban, szélesebb értelemben véve minden új tag, mely egy más hasonló rendesen nagyobb, de vele alaktanilag (morfologiailag) egyenlő tagon keletkezett. Így szokás mondani: ága van a gyökérnek, a szárnak, levélnek (négyágú lóhere, Helleborus levele), a szőrnek, a tövisnek (a lepényfán), a kacskaringónak (szőllő), a virágzatnak, a hímeknek (gyertyánfa), a sejteknek és edényeknek. Szorosabb értelemben véve a növény főtengelyének (a szárat meg a gyökeret összekötő egyenes) vannak ágai. A gyökér meg a szár (törzs) t. i. ritkábban marad ágatlan (tulipán szára, pálmák törzse), gyakrabban maga-magához (+ -) hasonló, magával alaktanilag egyenlő értékü egyenlő módon viselkedő (csak rendesen kisebb) képleteket hoz létre, amelyeknek gally, ág, ágacska, hajtás, vessző stb. a neve. Ezek még többször ismételve hozhatnak létre magokhoz hasonló új tagokat (l. Elágazás); s az ágak és levelek között ez az egyik főkülönbség, mert a kész levél maga-magát reprodukálni, vagyis levél levelet alkotni nem képes. A fák elágazása tehát, analogiailag tekintve, a korálltővel v. az állatgyarmatokkal hasonlítható össze. Az ágak és gallyak összege a másod, harmad stb. rangu melléktengelyeket alkotja. A magyar nép a fáknak legnagyobb, tehát elsőbb rangu melléktengelyeit gallyaknak (ramus rami primarii, Ast) nevezi; gallyra kötik a hintát, gallyba kapaszkodik a fára mászó; gallya csak a fáknak van; a füveknek, cserjéknek és kóróknak nincs. A hatalmas vén fák gallya gyakran akkora lehet mint egy középszerü, önálló fa. A vékonyabb melléktengely az ág (rami secundarii. Zweig) s ennek ujabb ismétlődése az ágacska (ramulus, ramuli). Ága v. ágacskája akármely növénynek, fűnek-fának, tehát olyannak is lehet, amelynek gallya nincs. Azt a szögletet, melyet a gally a törzzsel vagy az ág a gallyal, az ágacska az ággal együtt alkot, gally-, ill. ágzugnak (latinul ala, axilla) hívják. Az ág, akárminő rangú, mindig a rügyből keletkezik, ez a rügy pedig mindenkor a levél tövében nyugszik. Az idei ág (hajtás) alatt tehát legtöbbször látni a levelet is, mely a régibb ágak alól lehullott.

Az ágak v. oldalágak keletkezésének helyét a levelek szokták meghatározni. Eleinte, a fejlődés legelején, ág és levél között alakbeli különbség nincs. Mind a kettő a fiatal szár oldalán apró szövetdomocskák (ágdudor, levéldudor) képében jelentkezik (l. az e alatt az ábrán); mind a kettő külsarjas (exogen, az elsőd kéregből, l. o.) és csúcsnak-tartó sorrendben támad a szár tenyészőkúpja alatt, s ilyenkor az ág és levél szövetdombocskája között egyéb különbség nincs, mint, hogy az ágdudor (kn) valamivel fiatalabb, vagyis mindig levelek, a levél dudorodása az első, s előbb két levél dudorodásának kell már csak ezután fakad az elsőbbik dudor tövében az első ág dudorodása. A legfiatalabb levéldudor felett tehát soha sincs még ágdudor, vagyis a legfiatalabb(utolsó) dudorodás legfeljebb az utolsó előtt levő levél tövében lehetséges. A kis ágdudorból azután rügy lesz, az alatta levő fiatal levéldudor pedig a levél későbbi alakjának megfelelően, laposan fejlődik. Az ágak és levelek eme sorrendjének következtében az ágak, ha kifejlődésükben baj nem érte őket, a levelek helyzetének törvényét követik (l. Elágazás és Levélállás). A levéltelen és rügyetlen gyökér ágai belső eredetüek (endogen, l. o. és Gyökér a.). Végre, mivel az ág, mint a korálltő, maga-magát reprodukálni vagyis ujabb meg ujabb ágakat hajtani képes, az anyatörzsről levágatván, mesterséges szaporításra felhasználható. (tűzvessző, oleander, l. Ojtás, Szaporítás).

[ÁBRA] A rügy hosszmetszete; b a felsöbbek a legfiatalabbak; e a tenyésző csúcs, mely körül a levelek fejlődnek, kn az uj rügy fejlődésének megindulása; pl, n,. a szár belseje (csima); l a bör;.r a kéreg; f az edénnyaláb; m a bél.

Aga

törökül a. m. idősebb, testvér, főnök, úr. Tulajdonnevek után a törökben és persában egyaránt á-nak hangzik, p. Ahmed-Á.=Ahmed úr. Ez a török katonatisztek cime a bimbasi-tól lefelé. A janicsárok főnökét is így hivták ezelőtt. Kisázsiában általános használatu a személynevek után és csak azzal válik az aga vagyis a a modernebb efendivé, ha katonai rangot nyer vagy ha irni, olvasni tud. A török szultán udvaránál a kizlár-agaszi a leányok főnöke, az aga babi-száádet az odaliszkek főnöke, a szeráj-agaszi a nők lakosztályának gondnoka és főfelügyelője, a kapu-agaszi a fehér heréltek főnöke. Az 1828-ban feloszlatott janicsárság fővezérét is janicseri-agaszi-nak cimezték. Magyarországon a török uralom alatt a lovashadiszolgálatra kötelező hűbérbirtok élvezőjének is az «aga» cim járt.

Agabus

próféta az apostolok idejében. Pál apostolról megjövendölte, hogy a zsidók által a pogányoknak adatik át, Claudius császár uralkodására pedig nagyéhséget jövendölt, amik be is teljesedtek. Némelyek szerint Agabus is Krisztus 72 tanítványa közé tartozott. Antiochiában halt meg, mint vértanu.

Agác

ágác, agáci (növ.), a koronafa (Robinia Pseudoacacia) népies neve, l. Koronafa.

Ágacska

(növ.), l. Ág.

Ágádá

l. Haggada.

Agadesz

Air vidékének fővárosa Szahara déli részén, a kereskedelmi utak csomópontján; egykor 50000 lakossal biró virágzó város, most alig van 7000 lakosa, kik sóval kereskednek.


Kezdőlap

˙