Agenzia Stefani

(ejtsd: adsencia), olasz távirati és hiradó ügynökség Rómában, a Stefani-család tulajdona, de Friedländer Hektor vezetése alatt. 1854. Stefani alapította Turinban. Irodái vannak Olaszország minden nagyobb városában, összeköttetésben áll a külföldi hasonló ügynökségekkel, ellátja az olasz lapokat politikai, pénzügyi és kereskedelmi hirekkel. Kelet-Ázsia és Dél-Amerika közt: közvetíti a magán-táviratokat is.

Ager

a Traun mellékfolyója. Felső-Ausztriában, Lambachnál ömlik a Traunba. Az A. és Traun közt fekvő földet Agerspitz-nek nevezik.

Ageratum

L. (növ.), a fészkesek Corymbiferae családjában. Füvek v. cserjék szivalaku levelekkel, sűrüen sátorozó virágfészkekkel s a csöves szirmokból kinyuló bibeszállal, Amerika melegebb és forró tartományaiban. Kertjeinkbe Mexikóból az A. conyzoides L. testvér fajával, az A. Mexicanummal (Sweet) jutott (l. Ábra). Egy-nyári kéken nyíló nyári virág, de a termesztés alatt nagyon elfajzik, s kertek körül itt-ott el is vadul (Coelestina Cass.).

[ÁBRA] Ageratum

Ágerdőlés

a. m. a fák ágainak lemetszése, lenyesése. Az Á.-t leginkább fiatalabb erdőkben alkalmazzák, hogy a fák egyenesebben, nagy ágak fejlesztése nélkül felnőjjenek és a szomszédos fáktól elnyomott értékesebb fák felszabaduljanak. Az Á.- t tisztítóvágás vagy a vigályítás alkalmával hajtják végre. L. Vigályitás és Tisztítóvágás.

Ager publicus

(lat.), a régi Rómában állami és községi földbirtok. L. Agrár törvények.

Agershaus

(Aggershuus, Ackershuus), Norvégia krisztiániai kerületének régi neve; 26980 km2 480293 lakossal. Magában foglalja Agershuus, Smaalenc, Buskerud, Jarlsberg és Lauvrig járásokat. Fővárosa Krisztiánia.

Agesander

gör. szobrász; Athenodoros és Polydoros társaságában a hires Laokoon-csoport (l. o.) megalkotója. A rodusi iskolához tartozott.

Agesilaos

spártai király, Archidamos fia; kis termete és bénasága dacára éles elméje és elhatározottsága az ó-kor egyik legnagyobb hadvezérévé tették. Szül. Kr. e. 442-ben, 399-ben Lysandros támogatásával kormányra jutott. Tanácsára az eforok elhatározták, hogy Spárta a persák ellen folytatja a háborut. 396-ban A. Efezusban termett s miután Tissaphernes persa szatrapa a fegyverszünetet megszegte, ismételten megverte a persákat. Elfoglalta Frigiát és Likiát s már-már Persiába készült nyomulni, midőn híre jött, hogy a persák felbujtogatására Athén, Korintus és Thébé hazája ellen szövetkeztek. Odahagyva kis-Ázsiát, szárazföldi uton sietett Spárta megmentésére. Az egyesült ellenséget Koronejánál 394-ben megverte. A korintusi háboru további folyamában változó szerencsével harcolt s bár a spártaiakat 370-ben Thébé Leuktránál legyőzte, a thébei Epaminondassal szemben városát a leigázástól meg tudta menteni. Midőn Mantinejánál csatát vesztett (362), fegyverszünetet kötött. Ezalatt új csapatokat toborzott össze s élükön Egyiptomba ment, hol a benszülött Tachos és II. Nektarabis királyokat a persák ellen támogatta. Gazdagon megajándékozva hazaindult, útközben azonban 358-ban 84 éves korában meghalt. Életrajzát megirta barátja Xenophon, Plutárch stb. Ujabban Hertzberg, Das Leben, des Königs. A. (Halle 1856) és Buttmann, A. (u. o. 1872).

Ageuzia

(gör., latinul: Anaesthesia gustatoria), a nyelv izlelő képességének teljes vagy részleges hiányát jelenti. A nyelv mellső két harmadát a nervus lingualis, hátsó harmadát a nervus glossopharyngeus látja el izlelő idegrostokkal. A nervus lingualis rostjai a dobhúron (chorda tympani) át a nervus facialisba s ettől a nervus petrosus superfacialis majoron át a háromosztatú ideg második ágába jutnak. Ha tehát ez a vázolt lefutás valamely helyen meg van szakítva, úgy a nyelv mellső két harmada izlelőképességét elveszti; ugyanebből érthető, hogy az A. leggyakrabban arcidegbénulásnál és középfülbeli bántalmaknál észlelhető. A. igen gyakran mutatkozik hiszteriánál, esetleg traumás neurozisoknál. A kezelés villamozásban állhat.

Ágfa

oly faanyag, mely az ágakból került ki. A vastag ágak felhasitva hasábfát, a kevésbbé vastagok dorongfát, az egészen vékonyak rőzsefát v. gallyfát szolgáltatnak. L. Faválaszték és Tüzifa.


Kezdőlap

˙