Agronómia

a mezőgazdaságra, nevezetesen a talaj s a növények életére s egymáshoz való viszonyára vonatkozó ismeretek foglalatját jelenti. Tágabb értelemben a fogalom az összes mezőgazdaságra terjed. Agronóm, tudományosan képzett mezőgazda.

Agropyrum

Gärtn. (növ.), l. Tarackbúza.

Agrostemma

L. (növ.), l. Konkoly.

Agrostis

L. (növ.), l. Harmatpázsit. - alba L. (stolonifera), 1. Tarackos tippanmag. - vulgaris With.. l. Közönséges tippanmag. - (Apera) spica venti L. Pici, igen hosszu szálkával biró fűmag, mely ha a szagos borjúpázsit név alatt vásárolt mag között található: azt a gyanut kelti fel, hogy a mag hamis. Használtatik a tarackos tippanmag hamisítására is.

Agrosztografia

(gör.), a pázsitfüvek tudományos ismertetése. Agrosztografus, aki a pázsitfélék tudományos ismertetésével foglalkozik. Ilyen volt pl. Trinius, Steudel, Kunth, Grisebach stb.; ma a legjelesebb Hackel Eduard, szt.-pölteni tanár Alsó-Ausztriában.

Agrosztologia

l. Agrosztografia.

Agrumi

a citrom, narancs meg a khinai alma közös neve. Agrumen középkori latin szóból ered, ez pedig az olasz agro (acer, savanyú) szóból, A. tehát eredetileg savanyú gyümölcsöt jelent. A.-nak továbbá a narancsfélék növénycsoportját is szokták nevezni.

Agrypnia

l. Álmatlanság.

Agta

l. Aëta.

Agtelek

l. Aggtelek.


Kezdőlap

˙