Agyagfalva

kis község Udvarhelymegye udvarhelyi j.-ban, a Fancsika völgyében, (1891) 873 magyar lakossal, kik az agyagipart mint házi ipart űzik. A falu mellett levő fennsíkon 1506ban összesereglettek a székelyek nemzeti gyülésre, melyen az agyagfalvi konstituciót szerkesztették meg. Ugyanide hivta össze Berzenczey László kormánybiztos a székelységet 1848 okt. 16-ra, midőn az oláhok felkelése és a császári katonaságnak magatartása mutatták, hogy veszélyben forog nemcsak az uj alkotmány, hanem maga a magyarság. Bár a katonai hatóság mindent megtett a határőri, csiki és háromszéki ezredek visszatartására, még a világtól elzárt vidékekről is tömegesen jött a huszárság és gyalogság tisztjeinek és papjainak vezetése alatt. Legalább 60,000-re tették a jelenlevők számát, kiknek fele fel volt fegyverezve, hogy a gyülésről, régi szokás szerint, azonnal harcba mehessen. A gyülés a legnagyobb rendben folyt le, a néptől választott elnöknek, gr. Mikó Imrének elnöklete alatt. Esküt tesznek az alkotmányra és ugyanazt követelik az Erdélyt lakó többi népfajtól is. A szászokat és oláhokat intik, maradjanak békében, különben mint ellenségekkel fognak bánni velök. Kijelentik a székely nemzet addigi törvénytelen katonáskodásának megszünését, ahelyett a nemzetőrségi szolgálatot rendelik el. A nemzet ezentul csak a magyar minisztériumtól fog függni, nem pedig a katonai hatóságoktól. Vezérül Zsombory ezredest jelölik, kinek vezetése alatt az egész székelység honvédsereggé alakul. Az addig politikailag meglehetős tétlen székelységnek ez impozáns nyilatkozata azonban csak rövid hatásu volt, teljes valóságában csak Bem hatott a harcos nép lelkére. V. ö. Pesti Hirlap 1848 okt. 24. szám. Horváth Mihály, Forrad. tört. II. k. 135. l.

Agyagfojtás

1. A bányában repesztő munkánál a töltést a fúrtlyukban agyagfojtással zárják le. 2. Ha az olvasztóból a megolvadt anyagokat lecsapolták, a csapoló lyukat agyagfojtással dugják be.

Agyagfuró

(állat), a fonál férgek egy neme, amely kifejlődött állapotban iszapos pocsolyákban él, népies neve viziborju. L. Gordius. A.-nak neveznek a gépészetben egy oldalt nyitva álló, forgatva működő acélhengert, melynek kiálló éles széle az átfurandó agyag rétegeibe bevágódik; a furó vége be van hajlítva, és egy lapos csavarmenetü csúcsban végződik; csak lágy, agyagos, márgás vagy homokos kőzetekben használják.

Agyaggát

Ha a bányának valamely vágatában víz fakadt, melynek kihuzása nehézséget okozna: jó vízálló agyagból döngölt gáttal, melynek ellenálló erejét elébe épített faszerkezettel v. falazattal fokozni lehet, szokás a vizet elzárni.

Agyagipar

l. Agyag és Agyagedények.

Agyagkályha

l. Kályha.

Agyag korhadása

l. Porcellán.

Agyagkő

(ásv.), nem egyéb mint finoman földes porfirtufa, vagy felzittufa, melyet régebben megkeményedett agyagnak tartottak, sőt szalagos jászpisznak is.

Agyagminta

Vasöntő műhelyekben díszesebb tárgyak öntésére agyagból készült mintákat alkalmaznak. L. Vas.

Agyagművesség

l. Kerámika.


Kezdőlap

˙