Ágyraktárak

a katonaságnak szükséges ágynemüt készletben tartják, kezelik, kiadják és nyilvántartják; élelmező tisztviselők végzik a kezelést és az elszámolást; élelmező legénység pedig a raktározást. Az Á. v. önálló hadsereg-intézetek (Budapesten, Bécsben, Prágában, Krakóban és Lembergben) v. a katona-élelmező raktárak részeit képezik.

Ágyraktár-kiküldöttség

a katonai élelmezési raktárak fiókjai.

Agyrendszer

l. Agyvelő.

Ágyszántás

a mezőgazdaságban a szántásnak olyan nemét hívják így, amelynél a megszántandó területet ágyakra v. fogásokra osztják és a barázdákat hol jobbra, hol meg balra fordítják. Az ágyszántásnál a fogások szélén vagy közepén osztóbarázdák keletkeznek aszerint amint össze szántanak vagy szét szántanak: L. Szántás.

Agyszélhűdés

l. Gutaütés.

Agy-szögek

(Anguli cranio-cerebrales), l. Koponyamérés.

Agytályog

l. Agyvelő- és agyhártyagyuladás.

Agytan

(kraniologia), antropologiai szempontból az emberi koponyáról szóló tan, melyet Camper, Blumenbach, Prichard, Geoffroy Saint-Hilaire, Spix, Morton és mások után Retzius alapított meg. Az A. a koponyán osztályozást. hozott létre. Agytan alatt értik még (kronioszkopia, frenologia) a Galltól eredt tant, mely a koponya dúcaiból kivánta megmagyarázni az ember szellemi képességeit, úgy okoskodván, hogy a szellemi működés közben nem az egész agy, hanem csak egyes részei működnek. L. Frenologia.

Ágytól és asztaltól való elválás

l. Elválás.

Ágytoll

l. Toll.


Kezdőlap

˙