Air-sur-l'Adour

város a francia Landes départem(entban. Püspökséggel, (1886) 4740 lak. Közelben római emlékekkel. A régi város neve Vicus Julii volt, II. Alarik, a nyugati gótok királya egykoron benne lakott. Itt készült a Breviarium Alarici, a nyugati gótok törvénykönyve.

Airy

György Biddel, angol csillagász, Astronomer Royal, azaz a greenwichi csillag. intézet igazgatója, szül. Alnwick helységben Northumberlandban 1801 jul 27-én, megh. 1892 jan. 2. Mielőtt 1836-ben Pond után Greenwichbe hivták, a cambridgei egyetemen a fizika és matematika tanára volt (Plumian Professor). Mint Astronomer Royal 1881-ben visszalépett. Az 1750 óta felhalmozódott észleléseket átdolgoztatta és «Reductions of observationsvot' the móon» (London 1848, 2 kötet) cím alatt kiadta. A gondjára bizott intézeten számos javitást vitt véghez és a rendesen végrehajtott észleléseket néhány ujjal szaporította. Meteorologiai, földmágnességi. és egyéb földfizikai észlelést hozott be. A Harton-bányában tett ingamérések alapján a Föld közepes sürüségét határozta meg (l. «Föld sürüsége»). A. igen ügyes matematikus volt, a stellar astronomia és a fizikai csillagászat terén számos vizsgálatot végzett, azonkívül tisztán fizikai (akusztikai és optikai) kutatásokkal is foglalkozott. 1871-73. a londoni Royal Society elnöke volt. Föbb művei: «Astronomical observations made on the Royal observatory at Greenwich» (London 1845-57, 11 kötet); «Catalogue of 2156 stars» (1889); «Six lectures on astronomy» (1881); «Tracts on physical astronomy» (4. ed. 1858); «Algebraical and numerical theory of errors of observations» (2. ed. 1875); «On the undulatory theory of optics» (2. ed. 1877); «Atmospheric chromatic dispersion, as affecting telescopic observation, and on the mode of correcting it. » (1869); «Sound and atmospheric vibrations» (2. ed. 1871); «Treatise on magnetism» (1871). Ezeken kívül számos értekezést tett közzé a «Philosophical Transactions» köteteiben.

Ais

zenei műszóval nevezik a # által felemelt A hangot. E hangból kiindulva. megalkothatjuk a kemény és lágy A. hanglépcsőket vagy hangnemeket. A kemény hangnenmél 10 # és a lágynál 7 # van előjegyezve. Ezek a hangnemek soha sem szolgálnak valamely zenedarab alapjául, s csupán a zenedarabokban található hangnem-kitérésekben fordulnak elő.

Aisa

(Ajesa), Abu-Bekr leánya, Mohammed próféta felesége. Elkisérte férjét hadjárataiban s mint legkedvesebb neje nagy befolyásra tett szert. Alit, Mohammed vejét, véghetetlenül gyülölte, mert hűségében kételkedni mert. 632-ben tehát kivitte, hogy a próféta utódjául nem Ali, hanem atyja, Abu-Bekr ismertetett el. De Oszman erőszakos halála után Ali mégis csak kalifa lett 656-ban. Aisa ezuttal is küzdött ellene, seregeit azonban Basszóránál az u. n. teve csatában megverték, Aisát foglyul ejtették és Medinába vitték Meghalt 680., a próféta mellé temették. (L. «Mohammed» cikket.)

Aisance

(franc., ejtsd: ezansz) a. m. könnyüség, jólét; cabinet d'aisances, árnyékszék.

Aisch

a Regnitz mellékfolyója; a Frank-hegyháton ered, Windsheimnál termékeny talajon fut végig, Forchheimtől északra van a torkolata.

Aischinés

(lat. Aeschines), 1. hires görög szónok, Démosthenés nevezetes ellenfele. Született Athénben Kr. e. 389-ben, alacsony származásu szülőktől. Sokáig mint (az államnál is alkalmazott) írnok és szinész kereste meg napi kenyerét. Megh. Samoson 314-ben. 356-ban fellépett mint szónok s a gyorsan nevessé váló államférfiút csakhamar Fülöp makedón király Athén ellen szőtt ármánya és fondorlatai számára megnyerte. Ez összeütközésre adott okot Démosthenéssel, ki őt két izben hazaárulással vádolta, de sikertelenül. Az általa okozott, Athénnak és Tébának Chaeroneánál végzetessé váló háboru után mind csekélyebb szerepe volt a közügyekben s még Ktésiphónnak azt az indítványát sem tudta hires beszédével («Ktésiphón ellen») meghiúsítani, hogy Démosthenést a haza iránti érdemeiért megkoszorúzzák. Az ez ügyben fényesen védekezó Démosthenés A.-en teljes diadalt aratott, mire ez Rodus szigetére költözött, hol szónoki iskolát alapított. Három beszédje maradt ránk: «Timarchos ellem» (ki Démosthenéssel közösen bevádolta volt). «Az álkövetség ügyében» (melyet Athéni Fülöphöz béke kieszközlése végett 347-ben menesztett) és az emlitett «Ktésiphón ellen» mondott beszéde. Tagadhatatlanul Démosthenés szónoki lendületének hatása alatt áll. Aischinés antik szobrát, melyet képünk mutat, a nápolyi nemzeti múzeumban őrzik. Az ókorban ezt igen sokat magyarázták. Kiadták Schultz F. (Lipcse 1865) és Weidner (Berlin 1872). A neve alatt járó levelek apokrifok. (Kiadta Hercher az «Epistolographi Graecib gyüjteményében. Páris 1874.) V. ö. még Castets, Eschine, Paris, 1875; Stechow, Das Leben;des Aeschines, Berlin 1841; Schäfer Arnold, Demosthenes u. seine Zeit, 3. kiad., Aeschinest árulónak mondja; Blass, Die attische Beredsamkeit von Georgias bis Lysias, 3. kötet; Les oráteurs grecs, 1876; ReichW. H., Die Beweisführung des Aeschines in d. Rede gegen Ktesiphon, Nürnberg 1885; Rabe A., Die Reaction der Aeschineischen Rede gegen Ktesiphon, Berlin, 1891.

[ÁBRA] Aischinés a szónok.

2. A. görög bölcsész, született Athénben Kr. e. 404 körül, kor- és iskolatársa Platonnak, egy hentesnek a fia; ki kora ifjuságában ragaszkodott Sókratéshez s nem hagyta el haláláig. Semmim sincs, mondá neki, amit adhatnék neked, fölajánlom azt az egyet, amim van, magamat. Mikor a törvényszék pörbe fogta s halálra itelte Sokratest, A. próbálta megmenteni a mestert, kinek halála után Sziciliába menekült. Midőn visszatért Athénbe, nehezen tudott megélni, sok ellensége akadt, úgy hogy dialogusairól azt mondták, hogy úgy lopta Sókratéstől, azaz, hógy Sókratés halála után kicsalta Xantippé-től, ami csak azt bizonyítja, hogy híven beszéltette mesterét, aki semmit sem irt. Kevés maradt reánk müveiből, de ez a kevés kiváló iróra vall.

Aischylos

(lat. Aischylus), a három hirneves görög szomorujátékiró között időre nézve legelső, szül. Eleusisban 525-ben az eupatrida családból való Euphoriónnak a fia. Meghalt 456-ban Gélában, Sziciliában, hol több izben Hierón meghivására időzött. Részt vett a persákkal vívott hires csatákban, mit sirfelirata is emlit. 497 körül tünt fel mint drámairó és Pratinásnak s Choirilosnak versenytársa. 485-ben lőn először pályanyertes. A monda szerint halálát az okozta, hogy egy sas, kőnek nézvén a költő kopasz fejét, ráhullatta a körmei közt levő tekenős békát.

[ÁBRA] Aischylos.

Emlékét az athéniek nagy kegyelettel őrizték. 72 drámát irt, de ránk egyesekből való töredékeken kivül csak 7 jutott: Persák, Agamemnón, Choéphorok, Leláncolt Prométheus, Eumenidák, Hetek Théba ellen, Könyörgők. Ezek közül Agamemnón, Choéphorok és Eumenidák együtt az Oresteia-nak nev. trilogiát képezik, mellyel A. 458-ban Athénaiban nagy győzelmet aratott, s melynek különösen első része minden idők drámairodalmának egyik legjelentékenyebb terméke. Benne Agamemnónnak Aigisthos által (l. o.) való megöletését önti drámai formába. A. költői ereje a hatalmas jellemzésben, a merész vonásokkal való festésben, a stilusnak a szereplők lelki állapotához való szigoru alkalmazásában nyilatkozik meg. Nyelve metaforákban, képekben gazdag, közönkint túltömött is, verselése ellenben mindig dallamos. Hősei általában a mindenütt működő istenséggel szemben gyöngéknek és gyarlóknak feltünő emberek. Az attikai szomorujátéknak tulajdonképen ő a megteremtője. Munkái egy hires firenzei kéziratban maradtak ránk legjobban. Az ó-korban sokat foglalkoztak műveivel, nemkülönben a bizantinusok is. Darabjainak számos egyes és összes kiadása van. A. antik szobra, melyet képünk mutat, Rómában, a Museo Capitolinoban van.

Aisne

(ejtsd: en, lat. Axona), 1. a Szajnába torkoló Oise baloldali mellékfolyója, az Argonne-erdőben ered. 2. A. département E-i Franciaországban A. folyóról nevezve ugy. Nagysága 7352 km2 (1886) 555,925 lak., köztük 13,106 külföldi. 7 eloszlik 5 kerületre, ezek: Château-Thierry, Laon, Saint-Quentin, Soissons és Vervins 37 kantonnal, 840 községgel. Főváros Laon. A lakosság főfoglalkozása a földmivelés; komlót és sok gabonát is termelnek, a terjedelmes legelőkön jelentékeny állattenyésztés van. Franciaország egy részén sem maradt meg annyi őserdő, mint A.-ben (a terület ötöd része). A départ. az ország leghidegebb vidéke, rövid nyár és hosszu tél uralkodik 130 esős nappal.. Bort termelnek Laon-tól D-re a magaslatokon az A. és Marne mentén, a laoni és st.-quentin-i kerületekben sok gyümölcsbort készítenek. Az ipari, tevékenység legélénkebb a pamutszövetek; batiszt; csipke-cérna és faművek készítésében. Hires a st.-gobain-i tükörgyár is. A kereskedést előmozdítja fekvése Páris és az északi szénmedence között továbbá jó úthálózata (1888: 613,3 km.), számos vizi út és vaspálya (1888: 634,7 km.). A departementnek két liceuma és három collége-e van. A népoktatás körülbelül azon a szintájon áll, mint egész Francziaországban. 1886-ban 4160 ujonc közül 415 sem irni sem olvasni nem tudott; s két évvel előbb kötött 3961 házasságban a férfiak közt 287, a nők közt 519 nem tudta aláirni a nevét.

Aisón

Krétheus fia, lásón atyja, kit mostoha bátyja, Pélias öngyilkossá tett.


Kezdőlap

˙