Ajánlati bizonyítvány

a sorozásnál a hadsereg, vagy a honvédség képviselője által aláirt, a besorozottnak átadott okmány, amelyen fel van jegyezve hogy az illetőt hová sorozták be.

Ajánlati jegy

a katonaságnál, irás, mellyel a nem tényleges állományu legénységhez tartozó védkötelest értesítik, hogy mozgósítás esetén valamely különös szolgálat teljesítesére van kiszemelve és hogy e végett mozgósítás esetén hol jelentkezzék.

Ajánlati lap

a katonaságnál, a tartalékos havidíjasoknak kézbesített utasítás arra nézve hogy mozgósítás esetén mily szolgálatra és hová vonuljanak be.

Ajánló cim

valamely könyv főcimlapját követő oldal, melyen a szerző müvét pártfogójának vagy barátjának ajánlja.

Ajánlott

Postakezelés. Ajánlottak a levélpostának ama tárgyai, amelyek olykép adatnak postakezelés alá, hogy a postaintézet a feladásról a feladónak közokiratjellegü elismervényt állít ki, s azok kézbesítésénél magának irott elismervényt szerez a címzettől. A nemzetközi forgalomban recommandé, registered, eingeschrieben kifejezések jelentik a postai ajánlást. Ajánlva feladhatók a levélposta tárgyai, levelek. levelező lapok, áruminták, nyomtatványok, a tariffában meghatározott súlymaximumig. Az A. levélpostai tárgy feladója köteles a címoldalon az ajánlott szót feljegyezni. A. levélpostai tárgy címzésére egyes betüket, v. számokat használni nem szabad, valamint tilos a címzés irónnal. Ilyen címzéssel, a levélszekrénybe dobott s ajánlottakként bérmentesített tárgyak a feladónak visszaadatnak, ha pedig a feladó kiléte meg nem állapítható, mint közönséges tárgyak kezeltetnek. Az ajánlási illeték a Németországgal való csereforgalom kivételével a feladáskor fizetendő a kényszerü bérmentesítési díjjal együtt. Ajánlott tárgy expressz is feladható s ekkor az ajánlási (10 kr.) és bérmentesítési díjon kivül külön expressz kézbesítési díj is fizetendő. A belföldi valamint az egész egyetemes postaegyesülettel való forgalomban (l. Egyetemes postaegyesület) a feladó az ajánlott tárgyakról kivánatra térti vevényt is kap, melynek díja (10 kr.) mindenkor a feladásnál fizetendő. Ajánlott levélpostai tárgy elfogadása esetén az elfogadónak a kézbesítő okmányokat, esetleg térti vevények v. kézbesítő könyvek megfelelő rovatait, kézbesítő közeg jelenlétében sajátkezüleg kelteznie és teljes nevével alá kell írnia, még pedig oly nyelven, melyet a kézbesítő közeg ért és amely közhasználatban van. Héber aláírás csak kézjegynek tekintetik, mihez tannu előttemezése szükséges. Ajánlott levélpostai küldemény kézbesítéseért a postaintézet szavatol s A. küldemény elveszése esetén a magyar postaigazgatás a feladónak v. a feladó engedménye alapján a címzettnek kárpótlást fizet az eredeti, esetleg a legfőbb postahatóság engedélyével kiállítható másodlati feladó vevény bevonása mellett, ha: a) a küldemény a magyar, v. idegen postaigazgatás közegének hibája következtében veszett el, b) a feladás napjától számítva az osztrák-magyar-német forgalomban hat, a nemzetközi forgalomban egy évi határidő alatt reklamáltatott (l. Reklamáció) és ej nem olyan országba szól, illetve nem olyan országból ered, mely ajánlott levelek elveszéseért kárpótlást nem ad. Az európai postaigazgatások kivétel nélkül adnak kárpótlást az A. levelekért, az európai államokon kívül kártérítést adó államokat a tariffák sorolják fel. A kárpótlás összege egy-egy ajánlott küldeményért 20 frt, a Németországgal való forgalomban pedig 21 frt. Ajánlott portómentes levelekért a postaigazgatás nem ad kárpótlást.

Aja-Szófia

a görög Hagia Szófia, újgörög ejtés szerint a. m. az isteni bölcseség temploma. A bizánci építészet fénykorából származik. Justinian alapította a VI. században. Merész kupolája, mely oszlopok nélkül emelkedik magasba, mozaik és márványburkolatának pompájával túltesz a római szt. Péter-templomon. 1452 óta mint mecset szolgál a hóditó moszlim törököknek. Az egykori kereszt helyett nagy bronz félhold pompázik főkupolája csúcsán.

Aja-szuluk

a görög Hagiosz Teologosz névből rontott szó. Egy kisázsíai török falucska neve Efezus romjai közelében. Alig van több 300 lakosánál. A helység közvetlen közelében vannak a Szélim mecsetnek, a török építészet egyik remekének a maradványai. Ugyanitt találhatók egy római vizvezeték oszlopai.

Aiax

l. Aiás.

Ajax

Salisb. (növ.), a hóvirágfélék családjában, a nárcisz (Narcissus L.) génusz egy részéből alakítva, úgy hogy maga az ismeretes sárga nárcisz (N. Pseudo-Nareissus L.) is A. Pseudo-Narrissus Hawlett. Ide tartoznak még az Ajax minor Herb. (N. minor L.), A. bicolor Salisb. és A. moschatus Haw. mint szép kerti virágok. Némelyek csak a Narcissus algénuszának tekintik (Magnicoronatae Bak.).

Ajbor

albor, így nevezik sok helyen a boros hordóban leülepedett seprüt, s vele együtt a bornak alsó zavaros részét, megkülönböztetésül a szinbortól.


Kezdőlap

˙