Akbet

l. Özbég.

Akcentus

1. hangsúly, 2. hangsúlyt jelentő ékezet, 3. ékezet általában. L.: Hangsúly, Ékezet

Akceptál

(lat.) a. m. elfogad, szerződtet; akceptáns, a váltó elfogadója. L. Accepi.

Akcesszió

(lat.), hozzájárulás, a nemzetközi jogban A. szerződés oly szerződés, mellyel valamely hatalom más hatalmak közt létréjött szerződéshez hozzájárul; továbbá oly szerződés, mellyel a kormányzati jogok egészben vagy részben egy másik államra, mindamellett tulajdonképi bekebelezés nélkül átruháztatnak. L. még Növedék. Az egyházjogban Akcesszus (hozzájárulás által való szavazás) magasabb egyházi hivatalok betöltésénél, apátnők s főleg a pápa választásánál alkalmazott az a választási eljárás, mely által a választóknak meg van adva a lehetőség arra, hogy oly esetben, amidőn a szabályszerü szavazásnál az előirt, a pápaválasztásnál nevezetesen kétharmad többséget senki sem nyerhette el, a választók saját jelöltjüket elejtve más oly személyre adhassák szavazatukat, aki az előző szavazásnál legalább egy szavazatot kapott. Egy választó sem adhatja ujabb szavazatát arra a jelöltre, akire az előző szavazásnál már szavazott, hanem megmaradhat jelöltje mellett s tartózkodhatik a másra való szavazástól a Nemini accedo feljegyzésével. Vagyis példával illusztrálva: a konklavéban jelen van 60 bibornok, tehát érvényes megszavaztatáshoz legalább 41 szavazat kivántatik; ha ezt a számot egyik jelölt sem érte el, A. szavazásnak van helye. Föltéve, hogy az egyik jelölt X. 25 szavazatot kap, Y: nak pedig 28 szavazata van a többi mások között oszlik meg, ily esetben A. utján csak azokra lehet szavazni, akik legalább egy szavazatot kaptak. Ha most p. X. választói közül legalább 20 megmarad jelöltje mellett s Nemini accedo-val szavaz, ehhez járul a külön szavazott 7, aki most szintén X.-re szavaz, akkor Y.-nak választói közül 14-nek kell az X. szavazataihoz hozzájárulnia (Accedo X.), hogy ez A. utján meg legyen választva. Annak ellenőrzéséül hogy egy választó se adhassa szavazatát előbbi jelöltjére, az A.-nál használt szavazó lapokon levő pecsétje és jelvénye összehasonlíttatik az első szavazásnál használt szavazólapokon látható hasonló pecséttel és jelvénnyel.

Akcesszórius elegyrész

(ásv.), lásd Járulékos elegyrész.

Akcesszórius görcs

alatt értik az orvostudományban a járulékos ideg (nervus accessorius Willisii) gerincagyi részlete által ellátott 2 izomnak, t. i. a fejbiccentő(muscuius sterno-cleidomastoideus) és a csuklyó-izomnak (musculus cucullaris) görcsét: Az egyik oldalon fellépő A. a fejet lökésszerüen mozgatja, az áll ellenkező irányban csavarodik, a tarkó hátrahúzódik, a fül az ugyanazon oldalon levő kulcscsont felé rándul Mindkét oldali görcs a fejet elülről hátrafelé rántja. Az A.-öt fogzás v. agybántalmak idézik elő. E baj sikeres kezelése nem ismeretes.

Akceaszórius hűdés

(orvostan), a járulékos ideg által ellátott 2 izomnak, t. i. a fejbiccentő-s csuklyaizomnak hűdése, mely az által ismerhető fel, hogy a fej tartása ferde, az áll a beteg oldal felé fordult s a mozgékonyság a túloldalra korlátolt, míg a passziv mozgékonyság meg van tartva, a lapockák ferde irányban lesülyedtek. A hűdés oka csúz vagy az hogy egy szomszédos mirigy vagy exsudatum az ideget nyomja; ritkán veleszületett.

Akcia

a. m. részvény.

Akcidencia

esetleges mellékjövedelem, jutalék; a mezőgazdáságban az osztaléknak egy neme, (l. o.). A.-nak a nyomdászatban azokat a kisebb, alkalmi munkákat nevezik, melyeket jobbára hatóságok, kereskedők, iparosok rendelnek meg, s melyeknek tárgyai értékpapirok, részvények, számlák, üzleti árjegyzékek, névjegyek, körlevelek, táblázatok, hirdetmények stb. a könyveken és hitlapokon kivül. Az efajta nyomtatványok nagy részben kiváló gonddal készülnek, különféle díszbetükkel (A.-betük) és jelvényekkel, több szinben kiállítva, gyakorlott A.-szedők és A. nyomók által, különös szerkezetü gépeken (l. Gyorssajtó) nyomva. Vannak nyomdák, melyek csakis e célra rendeztettek be.

Akció

(lat.) a. m. cselekvés, tevékenység; továbbá törvényes kereset, panasz; kézmozdulatok, arcjáték; azelőtt szindarabok elnevezése is volt. L. Actio.


Kezdőlap

˙