Akusztikai alakok

v. Chladni-féle alakok. A hangzó lemezeken a csomóhelyeket mutatják, melyeken a lemez nem végez úgynevezett harántv. keresztrezgést. Előállításukra a lemezt homokkal behintik és vonóval v. más módon hangzásba hozzák. A csomóhely két oldalán a lemez ellenkező irányban mozog. Ez alakok a lemez hangjával szoros kapcsolatban vannak; legmélyebb a hang, ha a csomóvonalak a lemezt az adott viszonyok közt a legkisebb számu részekre és legegyszerübb alakban osztják.

Akusztikai felhő

A felhők is képesek a hangot visszaverni. Felhőtlen ég mellett az ágyu elsütése a szabadban röviden és élesen hangzik, felhők jelenléte azonban távoli dörgéshez hasonló visszhangot idéz elő. Tyndall fölfedezése szerint a levegő átlátszósága fény és hang számára egészen ellentétes faktoroktol függ; éppen akkor, midőn a levegő vízgőzzel erősen telitett és ennélfogva igen átlátszó, képez a hangra nézve A.-t, mely a hanghullámokra épp oly áthatatlan, mint a közönséges felhő a fénysugárra. Innen a mondás: A. azonos az optikailag derült éggel és megfordítva.

Akut betegségek

heveny lefolyásu bántalmak melyek nehány nap, v. hét alatt érnek véget. Ide tartozik a legtöbb lázas betegség. Ellentéte a kronikus, idült, tehát hosszabb időre, hónapokra és évekre elhuzódó betegség. A kettő között van a szubakut, félheveny lefolyás. E beosztásoknak azonban nincs szabatos határuk. Mig egyes bántalmak csak mint akutok, vagy csak mint kronikusok fordulnak elő, addig más egyéneknél ugyanezek a bántalmak majd rövidebb, majd hosszabb lefolyásuak, igy p. a tüdővész általában idült bántalom mégis egyes esetekben mint akut vagy szubakut folyik le; a tüdőgyuladás meg rendesen hevenyes menetü baj, de mégis megtörténik néha, hogy idültté válik.

Akyab

l. Akiab.

Akyrologia

(gör.) a. m. átvitt értelmü kifejezés, képlet.

Al

az aluminium kémiai jele.

Al

(így is: el) az arab nyelv névelője.

Ál

(eszt.), l. Álság.

Á la

(franc., «szerint»), a nőnemü főnevek tulajdonító esete. Gyakran használják a következő formákban: á la baisse és ála hausse, mindkettő börzei kifejezés; az értékek alászállására és emelkedésére való spekulációt jelenti. A la bonne heure: jól van, helyes, így már jó. A la mode: divat szerint.

Ala

város az osztrák Trient-kerületben, Dél-Tirolban, 172 méter magasban az Etsch és az osztrák déli vasut Kufstein-Ala vonalán a Ronchi völgy torkában, (1890) 2969 lakossal.


Kezdőlap

˙