Alca

L. (állat), a farlábú úszómadarak egyik neme. L. Alka.

Álca

v. lárva, az átalakulással fejlődő állatoknál fordul elő; annak az alaknak a neve, mely a petéből kikelve az anyaállathoz nem hasonlít. L. Átalakulás.

Alcabala

(alcavala), adónem, melyet Spanyolországban XI. Alfonz 1340-ben hozott be s mely máig is megmaradt s tíz százalékát képezi minden eladási vagy csereűzletnek.

Alcaeus

l. Alkaios.

Alcala

1. A. de Chisbert, város Spanyolország Castellon tartományának San Mateo kerületében, vasúti állomás, nem messze a Földközi tengertől, dohányiparral, olaj és bortermeléssel, (1887) 5751 lak. 2. A. de Guadaira, város Spanyolországban Sevilla tartományban, vasúti állomás; kenyérrel látja el Sevillát, melynek vízvezetékét is A. bő forrásai táplálják, (1887) 9055 lak. 3. A. de Henares (lat. Complutum), város Spanyolországban, Madrid tartományban, a Henares folyó mellett, vasúti állomás. Valaha jelentékeny helység volt 60,000 lakossal, de nagyon hanyatlott; most (1887) csak 13,534 lakosa van. Ott van a toledoi érseknek egy palotája, egy nagy colegio, lovassági iskola; nevezetes bőr-, szappan- és szövőipara. Cervantes szülővárosa és azelőtt egyeteme is volt, melyet 1489-ben Jimenes bibornok alapított (kinek most Madridban levő szép siremléke eredetileg A.-ban, a San Ildefonso templomban volt). 1836-ban az egyetemét áthelyezték Madridba. Könyvtárában megvan az ott nyomtatott «Complutumi biblia» eredetije. 4. A. del Rio, falu Spanyoloszágban, Sevilla tartományban; dombtetőn áll a Guadalquivir jobb partján, Sevillán fölül 10 km.-nyire, a romaiak és a mórok korából való emlékeiről nevezetes, (1887) 2914 lakossal. 5. A. de los Gazules, város Spanyolországban Cadix tartománybán, Medina-Sidonia kerületben, a Barbate mellett, (1887) 9802 lak. 6. A. la Real, város Spanyolországban, Jaen tartományban, egy fensikon a Jaeni hegyek között, (1887) 15,805 lak., akik bor- és gyümölcstermeléssel, kertészettel és gyapjúmosással foglalkoznak.

Alcalde

(spanyol-arab), Spanyolországban a községi előljáró neve.

Alcamo

(ejtsd: alk-), város Sziciliában, Trapani tartományban, pompás kilátással a tengerre. (1881) 37,697 lak. Közelében vannak Segesta romjai. A., l. Cserzőanyagok.

Álcanemzés

paedogenesis (állat), a szaporodásnak az a módja, melyben az álcaállapoton lévő állatok termékenyítetlen peték útján szaporodnak, p. a levéltetvek májmétely stb. L. Szűzszaporodás.

Álcanevelés

l. Haltenyésztés.

Alcaniz

(ejtsd: -kanyisz), város Spanyolországban, Ternel tartományban, a Guadalope jobb partján, olaj és eperfával borított termékeny síkon. (1887) 7781 lak. A. mezején 212-ben Kr. e. a karthagói Hasdrubal Barca ellen Publius Scipio csatát vesztett, melyben maga is elesett.


Kezdőlap

˙