Alcedo

L. (állat), a könnyücsőrü kuszó madarakhoz tartozó madárnem. L. Jégmadár

Alcester

(ejtsd: álszter) Frederick Beauchamp Seymour lord, brit tengernagy, szül. 1821 ápr. 12., Sir Horace B. Seymow képviselőnek fia és Hugh Seymour lordtengernagynak unokája. Tanult Etonban, kitünt az 1852-53-iki hadjáratban Burma ellen és a krimi háboruban 1854-ben. Az 1880.-iki flottademonstráció alkalmával az összes hatalmak hajóit vezérelte Dulcigno előtt. Az Arabi pasa által támasztott fölkelés alkalmával Alexandriát bombázta (1888 jul. 11.) és három nappal később elfoglalta a várost; augusztus havában pedig megszállotta a Szuez-csatornát. Jutalmúl megkapta a peer címet és nemzeti dotációban is részesült.

Alchemilla

L. (növ.), l. Palástfű.

Alchimia

l. Alkémia.

Alciati

(ejtsd: alcsáti) András, olasz jogtudós. szül. Milano mellett 1492-ben, megh. 1550-ben. Munkái: « Opera omnia», cim alatt többször megjelentek. Legnevezetesebb «Annotationes in tres libros codicis» és «Emblematum libeilus». Jogtanár volt Avignonban, Bourgesben, Paviában, Bolognában és Ferrarában.

Alcibius füve

(Alcibiadion),Veszelszki «A növevényplánták országából való erdei és mezei gyüjtemény, címü munkája 196. 1. említi, s az Echium rubrum Jacq. neve. Veszelszki még kis ökörnyelvü fű-nek, kigyómarást gyógyító fű-nek is nevezi. «A fű magvai a kigyó fejéhez igen hasonlítanak, midőn Alcibius térdét a kigyó megmarta volna. vévén ő e füvet, megrágá, a nyálát lenyelvén, a rágott leveleit pedig a sebre kötvén, meggyógyula». Ezért a görögök ezt a füvet Echisz-től (vipera) Echium-nak nem a hasonlatosságáért nevezik, hanem azért, mert a kigyóharapást meggyógyítja. Alcibius v. Alcibion athénei vezérről pedig alcibiadion név is rajta maradt. L. még Echium és Kigyószísz.

Alcina

(Alzen, Altina), Szebenm. új-egyházi járásában, (1891) 1870 oláh és német lakossal.

Alcira

(ejtsd: -szira), város Spanyolországban, Valencia tartományban, a Jucar egyik szigeten, vasuti állomás; szép hidjai vannak részben a rómaiak korából. (1887) 18,448 lak. Rizs-, cukornád-, déligyümölcs-termelése nevezetes.

Alclyde

(ejtsd: Aklájd), régi brit királyság Skótországban.

Alcobaça

(ejtsd: alkobasza), városka Esztremadura portugál tartományban. Híres volt az I. Alfonz király által alapított, pompás cistercita-kolostorról, amelybe csak nemes emberek léphettek be. Templomában vannak eltemetve l. és II. Alfonz, I. Sancho, I. Pedro királyok s ez utóbbi kedvese, Ines de Castro.


Kezdőlap

˙