Alfreton

(ejtsd: elfrtn), város Angliában, Derby grófságban. (1891) 15,355 lak. Cserépipar harisnyakötés, szén- és vasbányák teszik nevezetessé.

Alfric

(Aelfric, Elfric), az angolszászok legnevezetesebb tudósainak és iróinak egyike, 994-től fogva canterburyi érsek megh. 1005-ben. Különösen az angolszász nyelv kiművelése körül szerzett érdemeket; nyelvtanokat irt, idegen nyelvekből fordított. Igy a Heptateuchot és két homilia-gyüjteményt. Az utóbbiakat Thorpy az 1843-ban alakult «Alfric-Society» költségén adta ki (2 köt., London 1874).

Alfuru

vagy harafora vagy endámenesz a maláji emberfajtához tartozó népség, mely Celebesz északi részén valamint a molukki szigeteken lakik. A Gilolo-félszigeten lakó alfuruk a papuákkal való keverődés következtében inkább ezeknek a tipusával birnak; általában véve, jóllehet a malájokhoz tartoznak, sok tekintetben az ausztráliai benszülöttekre hasonlítanak. Egy részök Ceram szigetén igen vad és elhagyatott állapotban él, a többi molukki szigeteken élő A.-k azonban a művelődésnek egy bizonyos magasabb fokára jutottak s életmódjuk nem sokban tér el a köztük lakó mohammedánokétól és keresztényekétől. Főfoglalkozásuk a halászat és vadászat, még mai napig is eszik a kutyahust. Jó és rossz szellemekben és babonákban hisznek, náluk a leányvásár divatos. Férfi addig nem vehet feleséget, míg ellenséget nem ölt. A megölt ellenségek koponyáit kifüstölik s azokkal mint diadalemlékekkel a lakásukat diszítik.

Alfuvar

az a jogügylet, midőn az elvállalt fuvart egészben vagy részeken más valakinek adja át a fuvarozó teljesítés végett. Az 1875: XXXVII. t. c 403 §-sa intézkedik róla.

Álfüzér

v. álkalász (növ.), a pázsitfélék egy részének sajátja. Külsőleg olyan mint a kalász, hosszu, de a szerkezete egészen olyan, mint az ágbogé; füzérkéi (kalászkái) nyelesek (a kalászé nyeletlen), de ezek a nyelek vagyis az ágbog ágacskái, kurták, azért az egész virágzat összehuzódott (panicula constricta), kalászforma.

Algae

Algák (növ.), l. Moszatok.

Algarbia

l Algarve.

Algardi

Sándor, olasz szobrász, szül. Bolognában 1602., megh. 1654. A festészeten kezdte de aztán a szobrász-pályára adta magát. Barnini Lorenzo után a XVII. század legjelesebb szobrásza. Erős oldala a technika és az invenció, gyöngéje a hatás túlzott keresése. Legkiválóbb műve az «Attila Róma előtt» címü nagyszabásu reliefkép, mely a római szent Péter-templom falát diszíti.

Algaritmus

l Algoritmus.

Algarobia

DC., algarobfa (növ.), az érzőkefélék génusza v. az Acacia W. algénusza, sőt a Prosopis L. szinonimja is. Gyümölcse a szt.-jános kenyeréhez (spanyolul: agarobbó) hasonlít, innen ered a név hasonlatossága is. Az A. glandulosa Torr., 1. Mezquitófa. Az A. juliflora W. melléklevele helyén 10-13 cm. hosszu tövis van, mely gyakran oly hatalmas sebet ejthet hogy segítség hiján halál lehet a vége. A kérgéből kiszivárgó gummi Nyugat-Indiában részben az arab mézgát helyettesíti.


Kezdőlap

˙