Allantsee

Lénárd és Lukács, augsburgi származásu testvérek, kik Bécsben a XVI. század elején nyitott könyvkereskedésükkel vetették meg alapját a bécsi könyvkereskedelemnek. Angsburggal és Velencével igen élénk közlekedésben álltak. A Lénárd megh. 1518 jan. 7., Lukács pedig 1522 decemberben.

Állapító rag

így nevezik némelyek az -n (-on -ön) ragot: kocsi-n, ház-on, fürt-ön.

Alla polacca

(ol.), zenei műszó, mely azt jelenti, hogy az e felirással ellátott zenedarabot a polonaise-ok (l. o.) időmértékében és modorában kell előadni.

Állapot

Általában azon külső és belső viszonyok összesége, melyek vmely testet v, ennek vmely tulajdonságát bizonyos állandó formában tüntetik elő. Halmaz-állapot (l. o.), hő-állapot (l. Melegség), mozgási állapot (l. Mozgás).

Állapothatározó

l. Határozók.

Állapotjelző

így nevezték némely nyelvtanok a határozó igenevet:járva, kérve, járván, kérvén. Á. a hőelméletben l. hőelmélet.

Alla prima

(olasz). Festészeti eljárás, melynél a festő az anyagot, melyre fest; olajozás által nem készíti ki, a befejezésnél pedig az áttetsző festékeket, a lazurokat mellőzi.

Allar

André József, francia szobrász, szül. Toulonban 1845 aug. 22. Nevezetesebb művei: Hecube el Polydore, Az Abruzzók fiai, Az ékes-. szólás (a Sorbonne templomában), Jeanne d'Arc a Domrémy stb. 1891-ben kinevezték az Ecole des Beaux-Arts tanárává.

Alla rinfusa

l. Kiöntve.

Állás

(testállás) a testnek az az egyensúlyi állapota, melyben egész súlya a két láb talpivén nyugszik és a test sulypontjától hozott függélyes, a két láb által bezárt térbe esik. A természetes egyenes állásnál a lábsarkak egymás felé, mig hegyeik kifelé vannak fordulva, úgy hogy belső széleik mintegy 50° szöget képeznek. Az alszárak a vizszintes sikkel mintegy 80° szöget képeznek előfelé. Ezek egyenes folytatásai a falszárak; a térdizületek tehát egyenesen nyujtottak. Az egész láb a csipőízületben kissé kifelé van fordítva, a törzs és medence pedig keveset hátrafelé hajol. A fej a gerincoszlopon egyenesen áll előfelé néző arccal. A kezek végre fűggélyesen lecsüngenek. Hogy a test ez álló helyzetet elfoglalhassa, e célra tetemes izommunkára van szüksége. A fej sulypontja előfelé esvén a fejet tartó gerincoszloptól, az előeséstől a tarkóizmok tartják vissza. A gerincoszlopot az izmok különösen azokon a helyeken rögzítik, amelyeken leginkább hajlékony, tehát a nyakon és az ágyékon. A csipőizületben a test hátrafelé esnék, ha szalagok és izmok ebben meg nem akadályoznák. A törzs sulya a térdizületet is behajlitani törekszik, mit megfelelő izommüködés és szalagok gátolnak meg. A két lábízületét is izmok, nevezetesen a lábikra izmai tartják a megfelelő helyzetben. Ahol mind e működések hiányoznak, ott az egyenes állás is lehetetlen; hült tetem felállitva összeesik élő ember is, ha öntudatát elveszti.

Állás továbbá 1. a katonának a gyakorlati szabályzatban megállapított testtartása; 2. hadi erők által megszállott v. megszállásra berendezett tereprészek; 3. vadászaton, az egyes vadásznak kijelölt hely, amelyen a vadat várja; 4. oszlopokon nyugvó tetőzet, mely alá szekereket és lovakat állítanak, hogy eső és nap ellen védve legyenek; 5. valakinek foglalkozása v. hivatala szerinti társadalmi helyzete; 6. az a rendesen kút vagy itató mellett fekvö be nem kerített darab legelő, melyen a legelésző barom delel vagy az éjet tölti. Az állatnem szerint van ló-, barom-, ökörállás stb. Gyakran a félszer nélküli akolt is Á. nak nevezik. Kivánatos, hogy az Á. árnyék és védelem szolgáltatása céljából fákkal v. facsoportokkal legyen beültetve.


Kezdőlap

˙