Allatura

l. Hozomány.

Alla turca

ol. zenei műszó; olyan daraboknál fordul elő, melyeket török zene módjára kell előadni.

Állatvándorlás

l. Vándorlás.

Állatvédelem

Az állatoknak emberi célokra való okszerü felhasználása azoknak rendeltetésével jár, de az erkölcsi érzés tiltja az állati lényeknek szükségtelen durva bántalmazását, kínzását. E szempontból esik az állatkínzás rendőri tilalom alá. A kihágási büntetőtörvény (1879. é. XL. t.-c.) 86. paragrafusa szerint: aki nyilvánosan botrányt okozó módon állatot kínoz, v. durván bántalmaz. úgyszintén ki az állatkínzás ellen kiadott rendeletet v. szabalyrendeletet megszegi, 8 napig terjedhető elzárással és 100 frtig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. Szabályrendeletek, igy különösen Budapest főváros szabályrendeletei tilalmaznak számos előbb szokásos elbánást az állatokkal, p. a szárnyasoknak összekötött lábukon való hurcolását, kutyáknak szomjaztatását stb. Az állatok iránt való kiméletesség és emberséges érzület terjesztésére sok szolgálatot tesznek az ujabban keletkezett állatvédő egyletek.

Állatvédő egyesületek

Az állatok kegyetlen bántalmazásának megakadályozására alakulnak, főleg 1824 óta Anglia kezdeményezésére s arra is törekednek, hogy a házi és egyéb állatok emberséges bánásmódban részesüljenek, mert a nemes érzelmek hathatós terjesztése szoros összefüggésben van az állatokkal való bánásmóddal. Az állatvédelem törvényes intézkedésekkel és a társadalom megnyerésével az állatvilágot a tudattanság v. durvaság okozta bántalmazásoktól igyekszik megóvni, s azok ellen, akik figyelmeztetésükre nem hajolnak, a hatóságok által történő megtorlását is sürgeti, amennyiben p. hazánkban az, aki nyilvánosan botrányt okozó módon állatot kinoz, v. azt durván bántalmazza, úgyszintén, aki az állatkinzás ellen kiadott rendeleteket megszegi, elzárással, pénzbüntetéssel sujtható. Az állatvédelem érdekében 1820-ban a «Tudományos Gyüjtemény» 1842-ben a «Mezei Naptár» hozott közleményeket. Kubinyi Ágoston 1843-ban, az orvosok és természet vizsgálók nagygyülésén 12 aranyat tüzött ki az állatvédelem méltatására vállalkozó pályamű megirására. 1845-ben alakult meg először, dr. Balogh Pál buzditására Pesten az első állat-védő egylet, de tevékenységet nem fejtett ki. 1870-ben Zlamál Vilmos, az állatgyógyintézet igazgatója kisérlelte meg annak ujjászervezését. Két év után a kisérlet meghiusult, mig végre 1883-ban Herman Ottó, Királyi Pál, Werther Alvin és Fenyvessy Ferenc létrehozták a most is fennálló Országos Állatvédő egyletet, melynek céljaira Röck Szilárd ötvenezer forintot hagyományozott. Testvéregylet van még Kassán és Zágrábban. (V. ö. Állatok: őre. Az országos Állatvédő egylet évkönyvei. Állatvédő Naptár. Szerkeszti dr. Szalkay Gyula igazgató-titkár.).

Állazó

érc lószerszám, amellyel a keményszáju lovat fékezik.

Alla zoppa

ol. zenei műszó, mely azt jelenti, hogy az e felirással ellátott zenedarab előadásánál a sántítást kell utánozni. Az ilyen daraboknak ritmusa a következő:

[ÁBRA]

Amint látható, ez a ritmus ugyszólván azonos az összevont (szinkopált) ritmussal (l. Szinkopa). Az alla zoppa modoru előadás inkább csak komikai groteszk hatások előidézésére alkalmas.

Alle azzimina

taussia (olasz), mindkettő olasz neve a vasba, acélba vagy bronzba kalapált arany és ezüst diszítménynek. L. Taussia.

Alle

a Pregelnek legnagyobb mellékfolyója Keleti-Poroszországban. Neidenburgtól é-ra Lahnanál ered, 54 kmnyire hajózható, 200 kmnyire tutajozható, Wehlaunál van a torkolata. Egész hossza 220 kilométer.

Alle

l. Allegro.


Kezdőlap

˙