Allingham

(ejtsd: elinghem) Vilmos, ang. költő, szül. Ballyshannonban (Irország) 1828., angol családból, megh. Londonban 1889 nov. 19-én. Első költői kisérletei az «Athenaeum»-ban és a «Household Words»-ban jelentek meg. önállóan 1850-ben lépett fel egy kötettel: «Poems», s azután a «Day and night songs» dalokkal (1854), meg egy ir tárgyu elbeszélő költeménnyel «Lawrence Bloomfield in Ireland» (1764), mely e nemben körülbelül az első volt. 1877-ben jelent meg «Songs, Ballads and Stories» c. kötete. 1874-ben átvette a «Fraser's Magazine» vezetését s ugyanaz évben egybekelt Paterson Helén ismeretes rajzolónővel.

Allioli

Józse Ferenc, német szentirás-forditó és magyarázó. Szül. 1793 aug. 10-én, pappá szentelték 1816-ban, csakhamar hittudorrá lett, megh. mint augsburgi káptalani nagyprépost 1873 május 22-én. Buzgó papi működése mellett igen nagy irodalmi tevékenységet fejtett ki. 1829-ben aforizmákat adott ki az ó- és az uj-szövetség viszonyáról; 1821-ben a zsidók hajdani házi szokásairól irt könyvet; de legkiválóbb munkája a teljes szentirás forditása, mely igen nagy tekintélynek örvend, számos püspök, sőt a szentszék dicsérő ajánlatával ékeskedik s már 6 kiadást ért.

Allion

hegy, a Cserna halpartját szegélyező hegysornak a Dunára nyomuló utolsó kúpja, 326 m. a Cserna felé elég széles, a Duna felé sokkal keskenyebb, teteje lapos, oldalait jobbára tölgyfaerdő fedi, kopár sziklák nincsenek rajta. E hegy s a Duna és Orsova között levő kis lapályon építettek fel egy hatszögletü kupolás csinos kis kápolnát arra a helyre, amelyen Kossuth, mikor Törökországba menekült, a koronát és a koronázási jelvényeket magában foglaló vasládát elásatta. A helyet 1853 szept. 8-án fedezték fel; a kápolnát 1855-ben építették Szűz Mária tiszteletére. Orsovától a kápolnáig szép jegenyefasor vezet.

Allioni

Károly, piemonti botanikus, szül. Torinoban 1725 szept 23., ugyanitt mint a botanika tanára meghalt 1804 jul. 28. Művei: «Rariorum Pedemontii (Piemont) «stirpium specimen primum» (Torino 1755),«Stirpium praecipuarum litoris et agri Nicaeensis enumeratio methodica cum elencho aliquot animalium eiusdem maris» (Páris 1757), «Flora Pedemontána» (Torino 1785-1789, három ívrétü kötet).

Allionia

L. (növ.), a nyctaginacoák génusza Amerikában. L. Oxybaphus. - Allioniaceae Horan. l. Nyctaginaceae.

Allios

nagyközség Temesm. lippai járásában, (1891) 1932 oláh és német lakossal, postával, nagy szilvással, szőllőkkel és erdővel; közelében egy régi vár romjai láthatók.

Állítás

a védkötelezetteknek a sorozó bizottság elé való vezetése, ami a községi előljárók kötelessége, akik az elővetetteknek személyazonosságáért felelősek. Állítási kötelezettség alá van vetve a védtörvény értelmében minden védköteles férfi annak az évnek január 1-től kezdve, melyben 21-ik évét betölti, amaz év végéig, melyben 23-ik évét betölti (l. Utasítás az 1889. évi VI. t.-c. végrehajtására, 16. §.). Az Á. kötelességének abban a sorozó járásban kell megfelelni, amelyben a védköteles nov. 1-én községi illetőséggel birt; aki más sorozójárásban akar kötelezettségének megfelelni, az illetékes községe járási tisztviselőjéhez folyamodhatik. A felfolyamodás esetleg a honvédelmi miniszterhez intézhető.

Állítási lajstrom

melybe az állításra elővezetett védkötelesek neve van bejegyezve. Az Á.- l.-t járás-tisztviselők készítik.

Alliterartio

l. Betűrim.

Állítható csapágy

(Szellers), transzmisszió tengelyekhez igen kedvelt csapágy, mert állíthatósága által a szerelés munkáját igen megkönnyíti. Leggyakoribb alakjában a csapágy-testnek hosszu hengeres csavarrudja van, mely hosszudad lyuku hüvelybe nyulik, hol három csavartok és három állító csavar rögziti. A csavartokok segitségével függöleges irányban, az állitó csavarokkal pedig vizszintes irányban mozdítható a tengely a kivánt helyzetbe. Csészéi öntött vasból vannak s középső részük gömbalaku, miknél fogva a testi csésze hasonló gombüregébe illeszkednek és a tengelynek csekélyebb görbeségéből származó kóválygásokat követik, úgy hogy a tengely rengéseit nem viszik át a csapágytartóra és az oszlopzatra, tetőre avagy falazatra. L. Csapágy.


Kezdőlap

˙