Allokróm ásványok

az olyan színes ásványok, melyeknek színét az ásvány anyagában levő idegen anyagok okozzák. Ellentétük az idiokróm ásványok, melyeknek szine eredeti, vagyis maga az ásvány anyaga színes. Az ásványt megfestő idegen anyag néha szabad szemmel is látható, sokszor azonban még a legerősebb nagyítás, sőt kémiai elemzés sem deríti ki a festőanyag mibenlétét. Egyrészt, mert olyan finoman szétoszlott részecskékben van jelen, hogy a mikroszkóp ki nem mutatja, másrészt, pedig azért, mert olyan kevés hathat belőle az ásványra színezőleg, hogy a legérzékenyebb kémiai reakcióval sem ismerhetni rá. A sok közül az utóbbira közönséges példa a különböző színü fluorit; míg ellenben a heulanditban mikroszkóppal kimutatható, hogy színét hematit pikkelyecskék okozzák.

Allokució

azaz ünnepélyes pápai nyilatkozat, amely által a pápa a titkos kenzisztóriumban (consistorium secreta v. ordinaria) a bíbornokok testületével közli az egyházat érdeklő fontos politikai eseményeket, azok elintézését, konkordátumok megkötését, az egyháznak bizonyos államban fennálló viszonyainak szabályozását v. közli nézeteit bizonyos eseményekre nézve, igy rosszalását valamely társadalmi v. kormánytény felett; p. Ausztria törvényhozása ellen az 1868 jun. 22-én tartott A. Az A.-k az egész egyházhoz szólanak, ezért az egyes államok követeivel közlik azokat, s a hivatalos sajtó utján közzé teszik. Előkészíti valamely kongregáció a legkitünőbb egyház jogászok, teologusok és államférfiaknak meghallgatásával.

Allolália

(gör.) a. m. álbeszéd, beteges hajlandóság a szóban való megtévedésre.

Állomány

a katonaságnál használatos szó, a. m. a törvény vagy rendelet értelmében valamely csapatnál, katonai intezetnél stb. nyilvántartott és esetleg élelmezett tisztek, altisztek és közkatonák, lovak s más állatok összege. Van anyakönyvi, hadi, béke- élelmezési, öltöztetési Á. szabadságoltak és tartalékosok Á: a. - Állománybavétel a besorozottaknak a hadsereg, a haditengerészet, vagy a honvédség kötelékébe való fölvétele ami rendszerint minden év okt. 1-én történik.- Állománycsoportok. A közös hadsereghez és a m. kir. honvédséghez tartozó katonák hivatásuk szerint hét állománycsoportot képeznek. Ezek: katonaállomány, lelkészek, hadbirák, orvosok, csapatszámvivők és kezelőtisztek, katonai tisztviselők s rangosztályba nem sorozott katonák állománya. A hadbirák, a katonai orvosok, a csapatszámvivők és a honvéd kezelőtisztek állománycsoportok mindegyike a maga összegében egyegy tisztikart képez: 1. Szolgálati Szabályzat I. Rész, 1-ső mellékletét. - Állomány a filozofiában l. Szubstancia.

Állomás

1. Á. v. pályaudvar (Station; Bahnhof, gare, station). A vasutak ama helyei, hol a személy-és áruforgalom lebonyolitásához szükséges kezelést végezik. Céljuk szerint vannak: I. Személypályaudvarok (központi [északi] személypályaudvar Budapesten), amelyek nagyságuk szerint a) állomások, v. b) megállóhelyek lehetnek, egyszerü váróhelyiséggel; továbbá II. Teherpályaudvarok (józsefvárosi [keleti] pályaudvar Budapesten), az áruforgalom lebonyolítására. Ezeknek kiváló válfajai a szénrakodó Á.- ok és a part (dunai teherpályaudvar Budapesten), vagy kikötői (fiumei pályaudvar) Á.- ok. III. Végre vannak tisztán kezelési célokra épített; a) kizárólag a vonatok találkozására szánt kitérő állomások és b) rendező pályaudvarok (Rákos). Természetesen csak a nagyobb forgalmi gócpontokon vannak szétválasztva és a pályaudvarok nagy részét (nyugati pályaudvar, és a ferencvárosi pályaudvar Budapesten) egyformán használják a személy-, valamint az áruforgalom lebonyolítására.

Minden személypályaudvaron van a személy- és podgyászforgalom lebonyolítására szánt helyiség. Ezek rendszerint az irodákkal egy épületben az u. n. állomási, vagyis felvételi épületben vannak egyesítve (l. Felvételi épület). Ezenkivül vannak fedett csarnokok (Szolnok, Püspök-Ladány), továbbá a gyorsáru, gyakran a postakezelésére szánt épületek. A teherpályaudvarok építkezése már sokkal változatosabb, amennyiben az előforduló tömeges árúk nemei és kezelésük szerint vannak áruraktárak, különböző rakodók (homok-, ágyu-, petroleum-, barom- stb. rakodók) széncsusztatók, gabonaszínek. Rendesen ez Á.-okon helyezik el a kocsik és lokomotivok legnagyobb részét is az erre a célra épített kocsi- és mozdonyszinekben és itt vannak a kocsimosó berendezések is. Vizállomás egyiken sem hiányzik.

A kezelési célokra szánt Á.-okon a fősúlyt nem a magas építményekre, hanem a vágányberendezésekre fektetik (l. Vágány). Elhelyezésük és a vágányok elrendezése szerint az Á.-okot szintén több osztályba sorolják. Nevezetesen van fej-Á. és átmenő Á. Fej-Á. az, melyen a vágányok nem haladnak át, a vonatok tehát további utjokat csak a vonat mozdonyának átállításával folytathatják. Ezeket az Á.-okot külsőleg is jelzik a felvételi épületek csarnokai a homlokfal beépítésével, minek következtében a csarnokokon a vonatok nem futhatnak át. Ilyen fej-Á. hazánkban a budapesti központi (északi) személy-, nemkülönben a nyugati pályaudvar. Az átmenő, átfutó Á.- okon, a vonatok eredeti elrendezésükkel folytathatták utjokat, miként az Magyarország legtöbb állomásán látható. Elhelyezésük szerint megkülönböztetik: a végső, közbenső, csatlakozó, elágazási; továbbá a külföldi, belföldi, határszéli, kilépő és közös határállomásokat. Ez utóbbiakban mindkét szomszédos állam saját tisztviselőivel végezteti a szolgálatot.

Az áru forgalom tekintetéből megkülönböztetik: az átadó, átrakó, átrovatoló, feladó, kirakó, köztári, küldő, mázsáló és származó állomásokat. Az állatszállítás tekintetéből marharakodó, etető és itató, végre fertőtlenítő állomások. Az utazó közönséget kiválóan érdeklik az átszálló, csatlakozási, cserélő, étkező és nyári állomások. A vonatforgalom szempontjábólmegemlítendők: az ellenőrző, intéző, irányító, kenő, keresztező, menesztő, rendelkező, szerelő, találkozó, továbbító, vonatrendező és vízállomások. Végül még megemlítendők a szabad és zártbejárata állomások.

2. Közhasznosságu intézmények telepei, minők p. csend- vagy rendőrségi, időjárást ma figyelő, mentő egyesületi gazdasági, gépkisérleti Á., meteorológiai Á., gazdasági növénytermelési Á., vegykisérleti, vetőmagvizsgáló stb. állomások.

3. A hadsereg valamely alkotó részének kijelölt tartózkodási helye. L. Helyőrség és Várőrség.

Állomáscsapatok

némely államokban kevésbbé hadképes katonákból alkotott, csakis helyőrségi és kisérő szolgálat teljesítésére hivatott csapatok.

Állomás-fogság

(katon.), bármily rendfokozatu tisztre szabható fegyelmi fenyítés; az A.- gal fenyített tisztnek minden reá jutó szolgálatot el kell végeznie, vendéglőt, kávéházat s általában semmi nyilvános mulatóhelyet v. társaskört, tiszti ebédlőt, kaszinót stb. látogatnia s a szolgálatmentes időben állomásáról (a táborból) eltávoznia nem szabad.

Állomásfőnök

a közlekedési vállalatok állomásain a főnöki teendőkkel megbízott, intézkedéseiért felelős tisztviselő.

Állomási harangmü

A harangmű a vasutaknál általában arra való, hogy azzal harangjelek adassanak a vasuti vonalszemélyzetnek a vonatok közlekedése felől való értesítés céljából. Ha a táviróhivatalban a nagy «őrházi» v. «pályaudvari» harangművet nem lehet elhelyezni, akkor a gépasztalon állítanak fel egy kisebb méretü harangművet, az úgynevezett állomási vagy irodai harangművet. Az állomási harangműnek az a célja, hogy a táviróhivatalban foglalkozó személyzet a szomszédos állomásokon, a szakaszon és a saját állomásán adott harangjeleket ellenőrizhesse.

Állomásparancsnok

az állomás helyőrségének legmagasabb rangu tisztje.


Kezdőlap

˙