Állomástér

(rendőrileg), gyűlőhelye a bérkocsiknak melyeket a hatóság jelöl ki s a rendőrség ellenőriz. A fővárosban az Á.- re vonatkozólag a következő szabályok vannak érvényben: Ugyanazon állomástéren bérkocsik és más járművek nem állomásozhatnak. A bérkocsival más állomástérre, mint amelyre a tulajdonos rendőrhatóságilag utaltatott, kiáltani nem szabad. Ama rendre nézve, melyben az egy állomáson lévő kocsik egymásután sorakoznak, az állomástérre érkezés elsőbbsége határoz. Az állomástérről eltávozott bérkocsi helyére az utána következő áll, a visszaérkező pedig az utolsó helyet foglalja el. A sorakozás rendjének megzavarása tilos. A vendég vagy megrendelő a sorban álló bérkocsik bármelyikét választhatja. A bérkocsi állomásterek folyton tisztán s a közegészség követelményeinek megfelelő állapotban tartandók, s e célból azokon minden szemét és állati hulladék azonnal összeseprendő, s az azokon mindig készen tartandó fedeles ládákba teendő. Az állomásterek naponta többször megöntözendők és fertőtlenítendők. Budapesten a bérkocsisok a maguk állomáshelyét, régi rossz szokás szerint, német szóval Stand-nak hivják.

Allomorfit

(ásv.), héjas, gumós barit Rudolstadt közeléből (Unterwirbach, Schwarzburg hercegség). Sokszor gipsz is tisztátalanítja (1-2%). Megnevezése Breithaupttól való, 1838.

Allomorfózis

(gör.) a. m. átváltozás egy új, idegenszerü, beteges alakká.

Allonge

(franc., ejtsd: állonzs, a. m. toldás). Ha a váltó hátlapja tele van forgatmánnyal és még további forgatmány válik szükségessé, akkor a váltót megtoldják egy, rendesen a váltóval egyformáju és nagyságu papirdarabbal, melyen tovább folynak a forgatmányok teljes jogérvénnyel. Ez a toldás a A.

Allongeparóka

l. Paróka.

Allons

(franc., ejtsd: állon) a. m. menjünk! rajta! előre! Allons enfants de la patrie (ejtsd: allon zanfan dö la patri), a Marseillaise kezdő sora: Előre haza gyermekei!

Allopalládium

(ásv.), a palládiumnak dimorf (hatszöges rendszerben) módosulata.

Allopátia

v. alleopátia (gör.). A homeopátia keletkezése idejében csinált szó, mellyel a homeopátiával ellentétben álló gyógytudományi irányt nevezték el. A homeopaták ma is allopátának nevezik azt az orvost, aki nem az ő elveik szerint gyógyít (l. Homeopatia). A szónak értelme egyáltalában nincsen.

Alloquium

(lat.) a. m. ünnepélyes megszólítás.

Allor

keletindiai sziget, máskép Ombay (l. ott).


Kezdőlap

˙