Alnoch

osztrák ezredes, a 23-ik gyalog ezred volt parancsnoka, 1849 május 21-én, Budavárának elfoglalása után a budapesti lánchidat légbe akarta röpíteni; de az akna rosszul volt elkészítve s a hid csak jelentéktelenül sérült meg. AInochot, aki e katonailag nem indokolható tettel, pusztán bosszuból, akarta e remekművet tönkre tenni, az aknát fel nem robbantó, hanem a gyujtóhely felé kitörő lőporgázok megölték.

Alnus

Tourn. (növ.) l. Égerfa

Alnwick

(ejtsd: ennikk), város Angliában, Northumberlandben, az Aln mellett, 8 km.-nyire annak torkolatától, (1891) 6746 lakossal. Mellette van a régi hites A. Castle, Northumberland hercegeinek ősi vára. Előtte esett el II. Malcolm király (1093) és ott fogták el vesztett ütközete után (1174) II. Vilmost.

Alóadák

(v. Alóeidák), Alóeusnak, más görög monda szerint Poseidónnak és Iphimédeiának két fia: Ótos és Ephialtés. Minden esztendőben egy rőfnyit nőttek magasságban és egy ölnyit szélességben. Kilencéves korokban Arést magát egy érchordóba zárták, melyből Hermés mentette ki őt; sőt magukat az isteneket is megfenyegetendők, Ossa hegyét az Olymposra, Ossára pedig Pélion bércét akarták reárakni. Apollón lőtte le őket, míg egy másik monda szerint vadászebet küldött reájuk, midőn éppen Artemisen erőszakot akartak készültek elkövetni. Dárdáikkal az ebet célozták, de egymást találták halálosan. Büntetésül az alvilágban kigyókkal egy oszlophoz voltak kötözve s egy bagoly örökös kuvikolásával zaklatta őket. A mondát úgy értelmezik, hogy Ótos és Ephialtés a gabona-, mások szerint a bortaposók mitoszi tipusa.

Aloe

Tourn. (áloé, áloes), (növ.), A lilomfélék alcsaládjának (áloénemüek, Aloineae) génusza. Apró füvek, cserjék egész 20 méter magas oszlopalaku, ágatlan vagy egyszer-többször villásan elágazó törzsű fák. Levelök rózsa módjára sűrüen csoportosodik, mindig vastag-husos, leves, rendesen többé-kevésbbé szárölelő alapból szálas lándsás, lassanként elhegyesedő a színe gyakran csatornás, sima, ráncolódott, szemölcsös vagy tüskésen érdes, a széle nem ritkán tüskésen fogas. Virágszálát pikkelylevelek borítják, v. levéltelen, ágatlan vagy ágas. Virágzata fürt v. füzér v. ezekből összetett ágbog, virágának nyele tagolt. Leple csöves, csillagszerü, v. többé-kevésbé kétoldalas, egez kétajakú, egyenes v. görbült, a mézfejtő táján némelykor felfuvódott, a széle 6-karéju, 6-hasábu v. 6 metszetü. Hímje 6. magrejtője tompán háromszögletü, háromrekeszü, a rekeszek sok magvak, gyümölcse tok. Leginkább afrikai, mintegy 180 faj. A nagyviráguak közül az A. vulgaris Lam. Afrika északkeleti részéből több helyen elvadult, az A. Socotrina Lam. Szokotora szigetén és Fokföldön terem, levelének nedve az officinális áloé. A fa-alakúak nevezetesbike az A. arborescens Mili., A. Africana Mili. stb. A levél nedve nagyon fénylő, sárgásbarna, szétdörzsölhető, kellemetlen és sokáig keserü, s vagy magától folyik ki a megmetélt levelekből (a legjobb fajta), vagy pedig kisajtolják (rosszabb fajta) vagy kifőzik belőle (a legrosszabb). A kereskedésben van a) szokotorai zöldesbarna; régebben Szmirnán át hozták a kereskedésbe, azért török áloénak is neveztek; b) fénylő v. kapföldi (A. lucida), Jóreménység foka vidékéről, az A. spicatából L., ez átlátszó s inkább pirosas-sár a ezt használják legáltalánosabban; c) a máj(A. hepatica) át nem látszó, sötétebb, barnás májszinü v. feketés; d) ló-áloé (A. caballina) a leghitványabb fajta, feketeszinü. az előbbiek maradékából csinálják s olcsóságáért leginkább az állatorvosok használják.

Az Á.-t használják továbbá festéknek, rovarok, különösen a fában élő lárvák pusztítására, a hajókon stb. Ha a lóáloé 0,05 kg.-ját 500 klg. meleg vizben feloldják, az ültetett növényeket szokás vele fecskendeni, hogy a levéltetvek, hernyók stb. ne bántsák. Százesztendős A.-t, l. Agave. Vizi A.-t, l. Kolokán.

Áloéfa

(áloéfa, agallochefa, kalambak, paradicsomfa), különböző jóillatú fa neve. Az ótestamentomból ismeretes drága áloé-füstölőszer nem u. a., melyet ma annak neveznek, hanem a tulsó-indiai Aquilaria Agallocha Roxb., némelykor meg az Aloëxylon Agailochum Lour. kevésbbé ismeretes növényfája (faáloé, xylaloë). A XVII. század óta a jóillatú áloéfát Mexikóból hozzák a kereskedésbe, mely állítólag az Elaphrium graveolens Kunth (Burseracea családbeli fa) terméke. Az Aquillaria Agallocha fájában kevés az illatozó gyanta, azért a nem gyantás részeket elvagdalják, vagy a fáját a földbe ássák, hol az értéktelen fa elkorhad, s tiszta áloé pedig visszamarad. Az Á. a középkorban Európában drága orvosság volt; ma még Keletindiában, különösen Khinában illatszernek és orvosságnak használják I Napoleon palotáinak is illatszere volt. L. még Vakítófa.

Áloé-kender

(pita, domingókender, kampeschekender), több agave-faj levelének rostja; sárgásfehér, fénylő, igen erős és tartós, a viznek ellenálló, sőt abszolut szilárdsága a vizben még fokozódik. Az Á., melyet leginkább Amerika, Keletindia és Algir termel, kötélnek jó, mert sokkal erősebb és rugalmasabb, mint a mi kenderünkböl gyártott kötél s nem kell kátrányozni. Leginkább az északamerikai és belga hajósok használják. Lesz belőle jó fonálszij (madzagszij kötélszij) melyet a bányászok használnak, továbbá pakoló vászon, kávézsák szőnyeg, papir és párnázó csepü (indiai rost).

Áloénemüek

(Aloiineae, növ.) a liliomfélék alcsaládja faalakú törzzsel, húsos levelekkel és csöves lepellel.

Alofa

sziget a Csendes-óceánban, l. Hoorne-sziget

Alogia

(gör.) a. m. észnélküliség, esztelenség; alogikus, esztelen; alogisztikus, meggondolatlan.


Kezdőlap

˙