Álrekeszfal

(septum transversale seu spurium növ.), a gyümölcs belsejének olyan rekeszekre választója, amely a gyümölcs rendes keletkezésekor még nem volt meg; rendesen a gyümölcs hosszával keresztben és már termékenyítés után fejlődik s az eredetileg egyrekeszü hüvelyt keresztben fiókokra osztja, p. a Cassia v. a csődfű hüvelyét; v. ö. Fanyarka.

Alrendek

a rendiség korában nálunk a kiváltságoltak alsóbb rétegei, mint alsó papság, köznemesség, kir. városok és szabad kerületek lakói; a főrendiekkel a megyei gyüléseken együtt, az ország-gyüléseken külön tanácskoztak.

Álrétegzés

l. Rétegzés.

Al rigore di tempo

ol. zenei műszó, annyit tesz mint szigoruan az időmértékben.

Ál-ruha

l. Álarc.

Álság

(eszt.), mint az igazság és valódiság gyakori ellentéte szerepel a művészetben és annak történetében. Az álszép, aa álművészet csak színét viseli a valódi szépnek, az igaz művészetnek gyakran csak a csillogó héj át tünteti fel, melynek semmi tartalom sem felel meg. Meddő (alexandrinus, rococo) korszakoknak, a tehetségtelen utánzóknak (epigonoknak) művészete. De néha az álművészet nem annyira a tartalom v. tehetség hiányából, mint a művészek és korszakok álízléséből ered, mely az izgatót, ferdét, ingerlőt jobban kedveli a tiszta és egyszerü képnél és valónál. Ilyen a un de siécle-ízlés.

Alsatia

Elszász uj-latin neve. Alsaticus (növ.) a. m. elszászi, p. Peucedanum Alsaticum. L. Elszászi emreke.

Alschinger

András, szül. Angernben 1791 nov. 20.. megh. Bécsben 1864 jan. 10. 1818. a trieszti. tengerész-akadémiában helyettes tanár, 1820. a. fiumei, 1821-58-ban pedig a zárai gimnáziumban a latin és görög nyelv tanára volt. A botanikával 1827 óta foglalkozott, e célból egész Dalmátországot a szigetekkel együtt beutazta s dalmát flóraismertetésén jelentékenyet lendített. Munkái Flora Jadrensis (Zára fióta, Jaderae 1832),a ehhez a zárai gimnázium III. programjában 1853-ban pótlékot is szolgáltatott. «Ein Ausflug auf den Biokovo in Dalmatien», Oesterreichische Botanische Zeitschrift IX. 382: 1.; «Das Brennholz in Zara» u. i. X. 37.; «Diejodhaltigen Pfanzen Dalmatiens», u. i. X. 122.; «Ausflug auf das Velebitüebirge in Dalmatienu, u. i. X. 4G2.; «Zur Flora von Lesina», u. i. XI. 98. I.

Alschingera

Visiani (növ.); a Physospermum Cuss. (Danaa All.) szinonimja. Ennek a csinos ernyős növénynek egyik faja, a Ph: verticillatum (W. et Kit.) Horvátország felvidékének verőfényes, erdős helyein gyakori és jellemző, a Ph. aquilegifolium (L.) Görgeteg és Strazsilovo mellől van említve, de ujabban nem leltük.

Al secco

(olasz). A falat burkoló száraz vakolatra való festés, tehát ellentéte a fresko-festésnek. (L. Falképek.)


Kezdőlap

˙