Általános vizsgálat

l. Nyomozás.

Általány

Bizonyos ügykörben előforduló számos egyes teljesítés, fizetés, költséges eljárás fejében adott, engedélyezett összeg, pótjavadalom. Főleg a hivatali viszonyoknál fordul elő, hol számos neme ismeretes, így van p.: irodai, úti, lótartási, ruházati, tüzelési, világítási stb. átalány. Az átalányszerü engedélyezés illetőleg megtérítés főleg ott indokolt és célszerü, hol az előforduló esetek számosak, de előre meg nem határozható időben és érték szerint fordulnak elő, vagy ahol a teendő teljesítmény, tett szolgálat esetenkint való megbecslése nehéz, körülményes és, jóval több költségbe kerülne, mint a tényleges értékkülönbözet; a visszaélésekre is könnyü módok kinálkoznak. A közadózásoknál is előfordul mint adó- és illeték-Á., hol feleslegessé teszi az adóforrás, adótárgy esetenkint való becslését, mérését, az adóköteles aktusoknak egyenkint való számbavételét stb.

Általány eladás

l. Vétel.

Általányozás

l. Kivetett adók.

Általbuvófű

(növ a Bupleurum perfoliatn m L népies neve. L. Átnőtt levél.

Általér

a tatai hegysor keleti oldalán Ondód határában eredő folyó, sok csermelyt egyesít magában, azután a tatai tóba szakad, Tata-Tóváros határában is sok bő forrás vizével egyesül s akként örebedve, mint Tatai folyó ömlik a Dunába.

Általfa

(ném. Merker) a neve a hajósoknál a hajó belső helyiségeibe vezető lejáró ajtók, nyilások közepén az ajtót, födelet tartó, kissé ivezett hasábfáknak.

Altamura

(Altas marus), 1. kerület 102,852 Lakossal, Olaszország Bari tartományában. 2. A., város Bari olasz tartományban 19,933 lakossal, püspöki székhely. II. Frigyes császár alapította 1220-ban. Kőfalai megvannak, van liceuma s egy szép székesegyháza. A lakosok olaj- és szőllőtermeléssel foglalkoznak, s a baromfitenyésztés is virágzó. Hajdan egyeteme is volt s hercegségnek volt a székhelye. Közelében vannak Lupatia romjai a Via Appia mellett.

Altan

(olasz. altana), l. Erkély.

Alta ottava

l. All ottava.


Kezdőlap

˙