Altera pars

(lat) a. m a másik fél, az ellenfél. Altera pars Petri, tréfás kifejezés, mely a XVI. században élő Petrus Ramus logikai tankönyvének második részétől (altera pars) van véve. Ez rész az itélőképességről, az éleseszüségről szól, azért tehát oly emberről, kiben vajmi kevés az itélőképesség, azt mondják, hogy hiányzik nála az altera pars Petr. V. ö. még Audiatur et altera pars című cikkel.

Altercatio

(lat.) a. m. 1. szóvita; 2. az ellenfélnek biróság előtt folyó tárgyalásnál zavarba hozása fogós kérdések által.

Alter ego

(lat.) a. m. «másik én», valakinek teljhatalmu helyettese.

Áltermés

(növ.), l. Álgyümöcs.

Alternál

(lat.), egymást valamely működésben felvált. Ebből alternáció, a magyarban ritkán használt idegen szó a. m. felváltás. Alternáló fejedelmi házak, melyek az uralkodásban v. bizonyos előjogok gyakorlásában egymást felváltják. A szinpadi nyelven A. a. m. egy szerepnek váltakozó előadása két szinész által. Acternáló függvény az oly több változójú racionális függvény, mely bármelyik két változó felcserélésénél csakis előjelét változtatja. Ilyen f (x, y, z) = (x-y) (x-z) (y-z), mert p. f (x, z, y ) = f (x, y, z). Allernáns (növ.), oly szervekre szokás mondani, melyek másnemü tagok közé esnek, p. stamina petalis alternantia a. m. a himek a szirmokkal váltakoznak. Ez a szokottabb eset e két szerv közt p. a burgonyafélék, ernyősek, bodzafafélék stb. virágjában.

Alternamente

(alternativo, ol., zene) a. m. felváltva, zenedaraboknál több szakaszokból a főrészeket felváltva előadni.

Alternanthera

Forsk. (növ.), a paréjfélék melegtartományi génusza; fajai az alacsony és bokros növés, valamint tarka lombozatja miatt a modern virágágyszőnyegek készítésekor kelendők. Az A. paronychioides Hort. (Telanthera Bettzichiana Rgl.) keskeny levelei rózsav. narancspirosból barnába, végre zöldbe mennek át, s ezek a színek gyakran egy időben jelentkeznek. Az A. spathulata Ch. Lem. lapátalaku levele piros mint a vér, az A. amcenáé Hort. rózsaszín, de zöld foltos, az A. amabilisé Hort. olajszín zöld, pirosan tarkázva, az A. tricolor Lind. nagy levele zöld, a közepe piros. Regel a Telanthera R. Br. (Teleianthera Endl.) génusz alá foglalja őket.

Alternativa

(lat.). Két egyedül lehetséges eset közt való választás, amidőn azt mondjuk: vagy-vagy. A szónak van jogi értelme is: alternativ kötelezettég (obligatio). -Alternativ tüzelés a katonaságnál az, amelynek a tüzérség egyes osztályai felváltva tüzelnek; alkalmazzák egyes ütegek működésekor, továbbá ha csekély lőkészlet fogyasztásával az ellenséget foglalkoztatni akarják, s végre a tüzérség helyváltoztatása alatt, mikor az üteg (ütegosztagok) egyik részének mozgása alatt, az egyelőre a régi állásban visszamaradott lövegek a tüzelést folytatják mindaddig, mig az elindítottak ismét meg nem állottak s a tüzelést meg nem kezdték, amikor azután az elmaradottakat is megindítják. Alternativa mensium, l. Pápai hónapok.

Alternativo

(ol.) a m. felváltva. Ezt a műszót régente rövid zenedarabokban, p. menüet, melyekben egy trio-rész fordult elő, használták; ennek következtében a triot magát néha A.-nak nevezték.

Alternatum

(latin, a. m. «váltakozás»). Egyenlő rangu államok megállapodása, melynek értelmében a szerződési okiratokban felváltva más rendben soroltatnak fel. Az 1815 márc. 19-iki jegyzőkönyv VII. cikke szerint ily esetben a szerződés aláírásának sorrendje fölött sorshúzás dönt; vagy hogy minden rang-feltékenységnek eleje vétessék az aláírás az államok neveinek kezdőbetüi szerint való sorrendben történik.


Kezdőlap

˙