Amorphophallus

Blume (növ.), a kontyvirágfélék között, füvek, tőkéjök gumóalaku s csak egyetlenegy levelet, ezenkívül hosszunyelű virágbuzogányt fejleszt. Levele nagy, hárommetszetű, a virágzás után fejlődik, a metszetek vagy egyszer v. kétszer szárnyas hasábúak, a virágzat gyakran igen díszes. Kelet-Indiában valamint a Sunda szigeteken mintegy 16 faja van. Az A. Rivieri Dur. egy méter hosszú levelével nyáron szép kerti dísz. Az A. Titanum Becc. (Conophallus T. Becc.) gumója 50 cm. átmérős, levélnyele 2-5 m., a levél fősallangja 3 m. Virágbuzogányának nyele 1 m., maga a buzogány is tekintélyes, mert a 7-8 dm. hosszú virágburokból kinyúló meztelen és terméketlen vége a buzogánynak 1,3 m. hosszu. Szumatra szigetén nem régen fedezték fel. Az A. campanulatus Dcne virágzata a földről alig emelkedik fel, széles, bodros, karminpiros burok takarja, a buzogány meddő része olyan, mint egy óriás kucsmagomba.

[ÁBRA] Amorphophallus

Amortizáció

1. gazd. értelemben, az épületek, telkesítések, gépek és állatok értékcsökkenésének kifejezője. Nagysága az illető tárgy használhatóságának tartama szerint állapíttatik meg. Masszív épületeknél az évi A. 1/2, könnyebb épületeknél 1-1 1/2, sőt 2%; alagcsövezéseknél 2-3, gépekél lehet 5-10-15%, lovaknál 8-10%. Ezek az adatok az illető tárgy eredeti értékére vonatkoznak. A gazdasági számvitelben az A. mint értékleírás (l. o.) jut kifejezésre. 2. L. Törlesztés.

Amor vincit omnia

(lat.) a. m. a szerelem mindent legyőz, régi példabeszéd, mely a szerelem mindenhatóságát hirdeti s a régiek jelképileg a szerelem istenével fejezték ki, ki lábát egy megalázott oroszlánra helyezi.

Amos Comenius

l. Comenius.

Ámosz

pásztor Tekóából, Juda egy kis helységéből, aki a VIII. század első felében Izraél vallástörténetének egyik legnevezetesebb alakja volt, a legrégibb «beszélő próféta», akinek beszédei reánk maradtak. II. Jerobeám idejében Béthélben szerepelt, s kemény beszédekben ostorozta a nép pogány vallásos felfogását s társadalmi életének igazságtalanságát. Mivel Béthél és egész Izrael pusztulásáról beszélt, egy Amacjá nevü pap bevádolta a királynál s azt kivánta, hogy utasítsák ki Á.-t Izraelből.

Amotio

(lat.) a. m. elmozdítás; A. elmélete a büntetőjogban az, mely szerint a lopás be van végezve, mihelyt a dolog helyéről elmozdíttatott. Amoveálni a. m. valakit különösen hivatali vagy más általa viselt állásáról elmozdítani.

Amourette-fa

nehéz, szilárd sárgásvörös diófa barnavörös erekkel mimosa tenuifolia-ból és mimosa tamarindifolia-ból, leginkább az Antillákon található.

Amoy

v. Emoy (Hiamum) sziget a Khinai tengerben; Fukien khinai tartományhoz tartozik; hossza 15 km., szélessége 11 km. Lakosainak számát 400,000-re becsülik, akik közül A. városában 250,000 tartózkodik, a többi a falvakban, melyeknek száma 136-ra rug. A. városnak kitünő kikötője van. A város utcái szűkek és piszkosak, a házai nyomoruságosak, de dúsgazdag kereskedők lakják, és ez idő szerint 40 idegen cég, összesen 239 idegen tartózkodik benne. Az árúk értéke, amit innen 1882-ben kivittek, 41,5 millió forintot tett ki, az idegen árúk behozatala pedig 16,5 milliót. A kivitel főbb cikkei: tea és cukor. A behozatalé: ópium és gyapotfonál. Az 1889. évben ideérkezett 836 gőzös, a legtöbb brit lobogó alatt. A.-ból a kivándorlás nagy. E hely már a VIII. században ismeretes volt. Az 1544. évben portugálok jelentek meg benne, de ismét elűzték őket. A XVII. században hollandiak telepedtek meg itt, akiket angolok és ismét portugálok követtek. 1730-ban az idegen kereskedelem csupán egy kantonra szorítkozott. 1841-ben A.-t az angolok vették be s a nankingi béke után az idegen kereskedelem számára ujra megnyitatták. A konzulátusok egy része az ide általellenben levő Ku-Lang-Szu szigeten van. A missziók közül képviselve vannak 1844 óta a londoni, az angol preszbiteriánus, a hollandi református és egy római katolikus.

Ampela

Zalatna római neve, 1. Zalatna.

Ampelis

L. (állat), az éneklő madarak rikácsoló csoportjába tartozó madárnem. L. Selyemfark.


Kezdőlap

˙