Aneura

Dum. (növ.), májmoha, hazánkban 4 fajjal.

Aneurin

a walesi kelták vezére és bárdja. Legyőzte az angolszászokat Cattraeth mellett, s diadalát reánk maradt versekben énekelte meg. Megh. 570-ben.

Aneurizma

(ütőértágulat). Ütőeres vért tartalmazó, az ütőeres rendszerrel nyilt közlekedésben álló daganat, melynek falát az ütőérfal egy v. több szétfeszített rétege képezi. Alakja és falának szerkezete szerint különböző névvel jelölik (a. verum, spurium, mixtum-diffusum, sacciforme-arteriosovenosum stb.). Képződésénél erőművi behatások, v. az ütőérfal megbetegedése szerepelnek. Leggyakoribb a mellkasi aorta A.-ja, még pedig többnyire középkoru férfiaknál. Jelei: a mellkason lüktető daganat, fölötte hallható zörejjel, ezenkívül tünetek, amelyek a vérkeringési viszonyok megváltozásából, ezeket a változásokat egyensulyozó módosulásaiból a szívműködésnek, részint a szomszédos szervekre gyakorolt nyomásbot származnak és természetesen az ütőérdaganat helyétől függenek. A lefolyás különösen a szomszédságra gyakorolt nyomás következményéitől függ. Az A. fala idővel megreped és ilyenkor a vér a környező szövetekbe vagy üregekbe ömlik. E belső érzés fontossága a helybeli viszonyoktól függ, amelyekkel a kiömlő vér mennyisége is változik. Önként bekövetkező gyógyulás, véralvadék képződése és ennek szervülése által igen ritka. A gyógykezelés célja az A. falának megrepedését lehetőleg akadályozni, amire leghatályosabb eszköz a vérnyomás csökkentése a szívműködés erélyességének csökkentese által. Ebből a szempontból fontos a beteg lelki és testi nyugalma, a diéta stb. Gyógyszerek közül a jódkáli ajánltatik. Hozzáférhető A.-nál helybeli kezelés foganatosítandó: lekötés, nyomás, jeges borogatás, ergotin, a vért megalvasztó gyógyszerek befecskendezése, villamos áram (acupunctura), massage.

Anezi

v. Anaszé-k, az arábiai pusztaság legelterjedtebb beduin törzse.

Anfossi

Pasquale, olasz operaszerző, szül. Nápolyban 1729., megh. Rómában 1797. Sacchini és Piccini tanitványa; 1769 óta 47 operát irt (főleg a vigakat ma is érdemes tanulmányozni), melyek egész Európában elterjedtek. Londonban karnagy volt 1781-83; meglátogatta Prágát, Drezdát, Berlint. Egyházi műveiért lateráni karnagy lett (1791).

Ángádsábur

a hazai örmények kedvelt leveseledele. Abból áll, hogy az ú. n. churutot (oltott tejből és vagdalt petrezselyemből készült, megszárított kúpalaku darabokat) megreszelik és tejföllel vegyítik. Az ilykép előállított levesbe fűalaku apróra szeldelt és hússal telített laska-tészta darabokat főznek.

Angara

A Jenisszei, legjelentékenyebb jobboldali mellékfolyója Szibiriában. Felső-A. néven a Dauriai-hegység egyik kiágazásán ered az É. sz. 57°-a és a K. h. 114° 56' alatt a Bajkal-tótól ÉK-re s nem távol ennek DNy-i csucsától egy keskeny sziklaszorulaton keresztül A. néven lép ki. Az Ilim-mel való egyesülés után a folyó Felső-Tunguszka nevet kap. Ezután É-i irányban Irkuck mellett folyik el s 2080 km.-nyi futás után torkollik. Az A. a tóval együtt 2255 km. hosszuságban hajózató. Gőzösök csak az Ilimen és a tó közt levő részen és magán a tavon járhatnak, tehát 1355 km.-en. A folyó hajózhatóságának főakadálya a Brackij-Osztrog alatt levő vizesés, Mellékfolyói: balról a 350 km. hosszu hegyi Irkut folyó, jobbról az Ilim.

Angária

olasz eredetü szó, a. m, járandóság, illeték, évnegyedes fizetés.

Angariae jus

(lat., franc. droit d'angarie). A hadviselő félnek joga a meglévő hajókat s más vizi és szárazföldi járóműveket katonaság s hadi szerek szállítására igénybe venni.

Ange

v. Angedor, Angelot (ejtd: anzs. anzslo), régi francia aranypénz a XIV. századból. Mihály arkangyal képével, értéke mintegy 6 tallér.


Kezdőlap

˙