Antiopé

1. az amazónok királynője, Arés leánya. - 2. Asópos folyamisten leánya, Amphión és Zéthos anyja, kit Dirké, mostohaanyja éveken át fogságban kinoz, mignem A. fiaihoz menekül, kik Dirkén (l. o.) iszonyu bosszut állanak. Dionysos a fiukat anyjukban bünteti meg, amennyiben őt tébollyal sujtja, melyből Phókos, Sisyphos unokája, gyógyítja ki.

Antioquia

(ejtsd: antiokia), a dél-amerikai Kolumbia államainak egyike; ter. 57800 km2; határai: Kauka, Bolivar, Santander, Kundinamarka és Tolina államok. Hegyek borítják. A Kauka folyó öntözi. Nem valami termékeny, de szénben és nemes ércekben gazdag. A lakosok száma 463667, kik főleg bányászattal foglalkoznak. Területének még nagy része őserdőkkel van borítva. Főleg cukornádat, kukoricát, kakaot és ujabban kávét termeszt. Fővárosa Medellin. 20000 lakossal. Jelentékenyebb helyek: Santa Fé de Antioquia a Kauka balpartján, 19000 lakossal és Santa Rosa, nevezetes aranymosással.

Antipápa

l. Ellenpápa.

Antiparallel

két oly egyenes pár, melyek úgy metszik egymást, hogy az ellenkező oldalon fekvő ellenszögek egyenlőek.

Antiparallelogramm

a. m. trapez.

Antiparasitica

gyógyszerek, melyek az ember bőrét ellepö állati vagy növényi élődiek elpusztítására, s így az általuk okozott betegség gyógyításárá szolgálnak. Növényi élődiek az ember bőrén a kosz v. favus gomba (acherion Schönleini) a tarlósömör - herpes tonsurans - gombája (trichophyton tonsurans) s a sokszinü korpásság (pityriasis versicolor) gombája (mikrosporon furfur). Ezeket az élődieket főleg kátrányos, naftolos, kénesőkloridos kenőcsökkel kezelik. A bőr állati élődei a tetü (phthyrius) s a rüh (acarus scabiei). Az előbbi szürke higany kenöccsel, kénesőkloridos oldattal, perui balzsammal, sabadilla kenőccsel pusztítható el, az utóbbi pedig perui balzsammal, styrax-szal, naftolos, vagy kátrányos és kénalkalit tartalmazó kenőcsökkel (ungu. sulfuratum), solutio calcii oxysulfurati-val (solut. belgica).

Antiparosz

(Antiparo), az ó-korban Oliaros, a Cikládok egyike az Egei-tengerben, Parosz közvetetlen közelében. Területe 45 km2, valami 700 lakossal. Földje elég termékeny. Legnagyobb nevezetessége egy cseppkő-barlang gyönyörü sztalaktitokkal, a sziget északi részén. E barlang bejárata széles, de tovább már kötelekkel és létrákkal kell a mélységeken átmászni.

Antipas

l. Heródes.

Antipascha

a gör. kat. egyházban a husvét után következő első vasárnap. Tamás vasárnapjának is neveztetik az evangélium után, amelyben Szt. Tamásról van szó.

Antipasszát

az alsó passzátszéllel (l. o.) ellentett irányu szél a légkör magasabb rétegeiben. Mig a tropusokban az alsó rétegekben az északi félgömbön keleti illetőleg északkeleti és a délin délkeleti szelek - passzátok - uralkodnak, addig a magasabb hegycsucsokon már az ellenkező irányu A.- ot lehet érezni. Igy a 4000 méter magas Kamerun hegységen mint élénk délnyugati szél jelentkezik; vulkanikus kitöréseknél többször előfordult, hogy a magasan felhajított vulkanikus hamut a nyugati irányu A. keletibb tájakra vitte. Igy p. 1835-ben a Közép-Amerikában levő Koseguina kitörése alkalmával annak a hamva Kingston mellett Jamaika szigeten hullott alá. Az A. minél jobban távozik el délre vagy északra, annál közelebb ereszkedik a földhöz.


Kezdőlap

˙