Á outrance

(franc., ejtsd: a utransz) a. m. a végsőig; különösen védelmezésekre adott utasításokban, vagy ilyenek leirásában használt kifejezés, amellyel az utasítást adó előljáró azt fejezi ki, hogy a védelmezést még akkor is makacsul folytatni kell, amikor már nincsen remény, hogy az ellenség támadása vissza lesz verhető.

A. p.

(lat.) a. m. anni praesentis, a jelen évben, v. anni praeteriti, az elmult évben.

Apa

népes kisközség Szatmármegyének szinyérváraljai járásában, (1891) 2689 oláh és magyar lakossal, a Szamos partján, termékeny határral van itt vasuti állomás, posta és táviróhivatal.

Apa

l. Atya.

Apaállat

minden hímnemü állat, mely a szaporításhoz járul. Házi állatainknál kiváló fontossággal bir, mert nagyobb számu nőnemü állat megtermékenyítésére használtatván, főleg tőle függ az állattenyésztésnél a haladás. Az okszerü tenyésztőnek ugyanis az a törekvése, hogy oly utodokat nyerjen, melyek anyáiknál többet érnek, de ez csak úgy érhető el, ha az apaállat többet ér az anyáknál, vagyis ha az A.-nál a tenyésztés célját képező jó tulajdonságok legalább oly mértékben vagy jobban vannak kifejlődve mint az anyáknál, és ha nem birja utóbbiaknak hibáit. Ekkor ugyanis meglesznek az utódokban az anyák jó tulajdonságai, de hibáik ki lesznek egyenlítve az apaállat megfelelő hibátlansága által.

Apác

(növ.), így nevezték magyarúl a Nonnea Medik. érdeslevelü növényt, azt gondolván, hogy a latin név szótöve apácát jelent. Ámde ez a növény Nonne János Fülöp nevü orvos és botanikus nevéből képződött, aki 1764-ben Erfurt flórájáról irt.

Apáca

1. (Geist, Apátia), nagyközség Brassóm. Alvidéki j.-ban, 1769 magyar és oláh lak., kik juhtenyésztést és fakereskedést üznek; vasuti állomás, posta és táviróhivatal. Itt van Apácai Cseri János szülőháza, melyet a brassómegyei tanítók 1881-ben emléktáblával jelöltek meg. - 2. A., nagyközség Csanádm. kovácsházi járásában (1891), 3630 magyar lakossal, postaállomás. Hajdan apácák birták, templomuknak nyomai még láthatók; a XVI, században a Komlóssy család tulajdona volt, de a török uralom alatt elpusztulván, 1728-ban a modenai hercegre s róla utóbb a koronára szállt; faluvá csak századunk közepén lett. Lakói dohányt termelnek.

Apáca

oly női személy, aki a szerzetes fogadalmakat letette. L. még Szerzetrendek.

Apáca-barlang

Brassó mellett a Cenk hegy aljában. Hagyomány szerint benne remetéskedő apácától vette nevét.

Apáca-bokor

(növ.), a Staphylea pinnata L. népies neve.


Kezdőlap

˙