Áramelosztási rendszerek

l. Elektromos vezeték rendszerek.

Áramerősség

Minél nagyobb az elektromosság mennyisége, mely valamely vezető keresztmetszetén áthalad, és minél rövidebb az idő, mely alatt az történik, annál nagyobb az áram erőssége. Az áram erőssége tehát egyenes arányban áll az áramló elektromosság mennyiségével és fordított arányban az idővel. Ennélfogva ha az áram erősségét i-vet, az elektromosság mennyiségét q-val és az időt t-vel jelöljük, az áram erősségét i=q/t képlet határozza meg. Ha az áram állandó, akkor az áramerősség egyszersmind az elektromosságnak az a mennyisége, mely a vezetős keresztmetszetén az időegység (másodperc) alatt keresztülhalad. Az áramerősség praktikus mértéke az Ampére; ez oly áramot jelent, mely óránként 1.183 g. rezet vagy 4.025 g. ezüstöt (Kohlrausch szerint) képes kiválasztani.

Arameus nyelvek

a sémi nyelvek (l. o.) északi ágához tartozó nyelvcsalád. Két csoportra oszolnak, úgymint keleti és nyugati A. nyelvekre. 1. A keleti csoporthoz tartozik a szir nyelv (a szir keresztények irodalmi és egyházi nyelve), a babiloniai talmudban fantartott A. nyelvjárás, úgymint az a teljesen elzüllött nyelv, mely az alsó Babiloniában fenmaradt úgynevezett mandeusok, (helytelenül szábiusok, János-keresztények) irataiban maradt fenn. E csoporthoz tartozik a Tigris felső folyása mentén, Túr Ábdinban fenmaradt élő szir nyelv, melyet Prym és Socin saját gyüjtései alapján ismertetett. Ujszir nyelvnek szokták nevezni az Urmia-tó körül lakó nesztoriámis keresztények nyelvét. 2. A nyugati csoportot képviselik az ó testamentom arameus szövegei (Genes. 31: 47 Jerem. 10: 11 Dán. 2: 4.4-7:28 Ezra 4: 86: 18. 7: 12-26, e nyelvemlékeket régibb időben egészen helytelenül káld nyelvüeknek nevezték), úgyszintén a Targum (l. o.) név alatt ismeretes bibliafordítások, valamint a jeruzsálemi talmud. Krisztus idejében e nyelvidom volt divatban Palesztinában. Ide tartozik még a samaritánusok (l. o.) dialektusa, mely bibliafordításukban és néhány egyházi szövegükben maradt reánk. A nem zsidóktól eredő emlékek közül nevezetesek a palmirai, nabateus és sinaitikus feliratok, úgymint a Kr. u. 1030-ból való nyugatarameus, evangéliomfordítás. E hajdan annyira elterjedt nyelvjárás élő használatban csakis az Antilibanon déli lejtőjén Ma'lulában és két szomszédos faluban maradt fenn napjainkig. Az A. nyelv régi székhelyein a VII. század óta az arab nyelv uralkodik. V. ö. Kautzsch, Grammatik d. biblischaramischen Sprache (Lipcse 1884), Merx, Chrestomathia targumica (Berlin 1888, Porta lingu. orient. 8. rész), Levy, ChaldÄisches Wörterbuch über die Targumim (2 köt., Lipcse 1865-68). L. Szir nyelv; Samaritánusok.

Arámeusok

v. Aramea a bibliában azokat a népeket és országokat jelöli, amelyek Sziriában, Mezopotámiában és Északon a Taurus völgyeiben, meg a Tigris felső részének lapályain éltek s a kanaánitákkal a legközelebbi rokonságban voltak. Az ékiratokon különbség van téve az északi és keleti arameusok (Aramu) és a nyugati s déli arameusok között (Chatti). A görögök később az arameusokat sziroknak nevezték, mert a midőn velük megismerkedtek, asszir fenhatóság alatt állottak. A Kr. e. K. sz. egy Szubá nevü arameus birodalom, amely a bibliában Arám Cóbá nevet visel, nagy jelentőségre tett szert. Az arameus tartományok közül különösen kiemelendők: Aram Dameszek, amelynek Damaszk-us volt a fővárosa és Aram Naharajim, az egyiptomi feliratokon Naharina, amely Mezopotámiával azonos.

Áramfordító

l. Girotróp.

Arami

a szittyák régi neve.

Áramkör

(elektromos). Az egy vagy több elektromotoros erővel összefüggésben lévő vezetők összességét áramkörnek nevezik. Ha ezen összefüggés olyan, hogy a vezetők folytonos, szakadatlan kört képeznek, úgy hogy abban állandó áram keringhet, akkor ez «zárt áramkör»; hogyha azonban a folytonosság egy helyen meg van szakítva. akkor «nyilt áramkör».

Áramlat

l. Tenger-áramlatok.

Áramlott talaj

l. Vizhordta talaj.

Árammérő

Minden, az elektromos áram elektromágnesi, hőtani, kémiai stb. hatásán alapuló készülék, amelynek segélyével valamely vezető körben haladó áramnak erősségét kisérleti uton meg lehet határozni: árammérő. L. Galvanométer.


Kezdőlap

˙